Noc, kdy divadla nespí, nabídla prohlídky zákulisí, cyklojízdy i klaunský program

16. listopad 2014

Dnes v noci ožila více než stovka divadel po celé republice. Druhý ročník projektu Noc divadel zavedl návštěvníky do zákulisí, ukázal jim, jak se dělá inscenace a seznámil je s jejich oblíbenými herci. Ti sportovně založení navíc mohli v hlavním městě objíždět divadla na kole. Organizátoři se totiž tentokrát spojili se sdružením Automat a připravili několik speciálních tras.

Na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad se už odpoledne sjelo více než deset cyklistů. Na cestě je čekalo pět zastávek v pěti různých divadlech.

Speciálních jízd se zúčastnili cyklisti i milovníci divadla. Co je na zastávkách čeká, nebylo ani pro jedny z nich tak důležité. Všichni ale čekali, že uvidí něco neobvyklého.

„Zákulisí, prostě něco zvláštního, co není normálně přístupné,“ hádal jeden z účastníků cyklojízdy.

A neobvyklé zážitky Noc divadel nepřinesla jen návštěvníkům na kole. Národní divadlo v Praze například uspořádalo prohlídky do všech koutů Nové scény.

Při komentované prohlídce Josef Tomšej návštěvníkům také odhalil tajemství všudypřítomného zeleného kamene. Jedná se o kubánský kámen, kterým tehdy Kuba splácela svůj dluh Československu. Architekt ho původně vůbec použít nechtěl.

„Je ale pravda, že ho pak velice slušně do interiéru zapojil. A udělal z toho gró,“ objasnil Tomšej.

V Brně mysleli i na děti

Noc divadel přilákala během večera a noci do hereckých šaten také Brňany s jejich dětmi. Divadlo Bolka Polívky, jednoho z tamních nejznámějších herců, pro ně přichystalo bohatý klaunský program.

Ve foyer divadla byl až do noci ruch, hemžilo se to tu malými dětmi v kostýmech, na hlavě měly paruky, klobouky. Korzovaly mezi jednotlivými stanovišti a fotografovaly se. Vyzkoušet mohly i řadu rekvizit anebo se nechat nalíčit jako klaun. O to byl obrovský zájem a na maskérku se stály fronty.

„Dá se to udělat do tří minut, ale pak jsou situace, kdy se to musí líčit dlouho, klidně hodinu dvě,“ popsala maskérka Barbora Kuropatová. Rychlejší je takovou masku smýt. Základní zbraní je podle ní mýdlo a voda.

Kromě prohlídek, programů v zákulisí a cyklojízd ale Noc divadel nabídla mnohem víc. Třeba řadu koncertů nebo výstav. Její další ročník čeká česká divadla zase třetí listopadovou sobotu.

Řada dětí na namaskování za klauna v Divadle Bolka Polívky
Noc divadel 2014
autoři: Martina Pelcová , Klára Vičíková , msk
Spustit audio