Noc divadel, Ivan Martin Jirous a Revolver Revue

12. listopad 2013

Úterní Čajovnu věnujeme především Noci divadel, která se koná v Česku vůbec poprvé 16. listopadu, souběžně s obdobnými projekty v dalších jedenácti evropských zemích.

Podle webové stránky nocdivadel.cz se do ní zapojí "více než osmdesát souborů a divadel z českých a moravských měst. (…) Komponovaný večer European Theatre Night funguje již od roku 2008 a vždy třetí listopadovou sobotu představuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě." České organizátory "velmi těší, že Noc divadel vyvolala mezi soubory takový zájem". Nepochybně se díky ní "v povědomí divák ů zviditelní nejen jednotlivé divadelní scény, ale i č eské divadlo jako takové. Zároveň zapojení v takto rozsáhlém evropském projektu m ůže být příslibem zajímavé spolupráce do budoucna," uvedla Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění - Divadelního ústavu, který je koordinátorem.

"Program začíná už dopoledne, kdy budou cílovou skupinou především rodiny s dětmi. Divadla připravila pohádky, dětské zážitkové hry a workshopy pro nejmenší. V odpoledních hodinách odstartuje i program pro dospělé, který bude probíhat až do noci, v některých prostorech až do ranních hodin. Diváci se mohou těšit na opravdu netradiční a různorodé zážitky, hrát se bude nejen na prknech velkých divadel či v menších alternativních prostorech, ale i na ulici, ve vestibulu metra či na nádraží," doplnila PR manažerka Institutu umění - Divadelního ústavu Eliška Míkovcová, která bude jedním z hostů pořadu.

02973017.jpeg

V druhé části vysílání vás pak pozveme na konferenci o Ivanu Martinu Jirousovi, kterou pořádá 14. a 15. listopadu Revolver Revue v budově FAMU na pražském Smetanově nábřeží. Přednášet tu budou například Marek Vajchr, Petr Hruška, Michael Špirit nebo Adam Drda.

ČRo Vltava, 12. listopadu od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio