Nobelova cena za fyziku putuje do Británie a Belgie

9. říjen 2013

Teoretické předpovězení elementární částice, které se někdy říká „božská“, protože souvisí s tím, jak některé jiné částice nabývají hmotnost: právě práce na tomto poli získaly letošní Nobelovu cenu za fyziku.

„Letošní cena je o něčem velice malém, ale naprosto zásadním.“ Těmito slovy oznámil profesor Staffan Normark z Královské švédské akademie věd, že se tato instituce rozhodla udělit letošní Nobelovu cenu za fyziku Britovi Peteru Higgsovi a belgickému fyzikovi Françoisovi Englertovi za teoretický objev mechanismu, který přispěl k pochopení toho, jak některé subatomární částice nabývají svou hmotnost.

Své předpovědi učinili oba vědci nezávisle na sobě sice už v 60. letech minulého století, teprve loni však platnost jejich předpovědí potvrdily experimenty v obřím urychlovači Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), kde pracují i špičkoví odborníci z České republiky.

Předpovědi nových nositelů Nobelovy ceny potvrdil konkrétně objev nové elementární částice, jejíž vlastnosti odpovídají vlastnostem předpovídané Higgsově částici neboli Higgsově bosonu.

autor: Jana Olivová
Spustit audio