Nobelova cena za fyziku 2011

5. říjen 2011

Královská švédská akademie věd v úterý 4. října vyhlásila letošní laureáty Nobelovy ceny za fyziku.

Nobelovu cenu za fyziku Letos si ji převezmou tři američtí astrofyzikové – Saul Perlmutter, Brian Schmidt, který má rovněž australské občanství, a Adam Riess za objevy, díky kterým se – slovy Nobelova výboru – v roce 1998 kosmologie otřásla v základech.

Podle dnes obecně přijímané teorie náš vesmír vznikl velkým třeskem a v následujícím nepatrném zlomku sekundy prošel fází nesmírně rychlého rozpínání zvanou inflace. Od té doby se rozpíná stále. Až donedávna vědci předpokládali, že se tempo tohoto rozpínání s časem zpomaluje. Nedávno se však ukázalo, že zhruba od poloviny věku vesmíru se jeho rozpínání naopak zrychluje.

První poznatky, které k tomuto převratnému zjištění vedly, přinesly dva vědecké týmy – v čele jednoho stál Saul Perlmutter, ve druhém pracovali Brian Schmidt a Adam Riess. Pozorovali velmi vzdálené supernovy, konkrétně výbuchy supernov typu Ia. Ty jsou pro astronomy nesmírně důležité: jelikož přesně vědí, v jakém okamžiku tyto supernovy vybuchují a jakým mechanismem, i to, že všechny mají přibližně stejnou absolutní jasnost. Mohou je tedy využít k přesnému určování vzdáleností ve vesmíru.

A právě tyto výzkumy vedly ke zjištěním, kterým zpočátku nevěřili ani jejich objevitelé. Na otázky Jany Olivové odpovídá doktor Michael Prouza z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Nobelova cena za lékařství a fyziologii 2011

autor: Jana Olivová
Spustit audio