Nikolaj Vasiljevič Gogol: Hráči. Komedie o umění rafinovaného podvodu

29. leden 2023

Adaptace divadelní komedie o vychytralých podvodnících s geniálně vykonstruovanou zápletkou. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Icharov (Jan Prokeš), Švochněv (Zdeněk Kryzánek), Utěšitelnyj (Ladislav Fišer), Krugel, plukovník (Josef Benátský), Glov Michail (Josef Patočka), Glov Alexandr – syn (Václav Neužil), Zamuchryškin (Jan Jánský), Alexej (Zdeněk Jiřičný), Gavrjuška (Vladimír Krška) a sluha (Antonín Matějovič)
Dramaturgie: Karel Gissübel
Překlad: Bohumil Mathesius
Režie: Luboš Pistorius
Natočeno: 1954
Úprava: Naděžda Jedličková

Do malého městečka přijíždí s plánem oškubat nějakou tu místní kavku profesionální karetní hráč a podvodník Icharev. Stejný úmysl má i trojice místních podvodníků. Po krátké partii karet vzájemně poznají, s kým mají tu čest, brzy se tedy domluví na spolupráci. Děj však vezme překvapivý obrat...

Do literatury vstoupil Gogol jako prozaik, ale podstatnou a dodnes živou součástí jeho díla jsou divadelní komedie. V roce 1833 začal pracovat na ambiciózním projektu široce pojaté komedie Řád svatého Vladimíra třetího stupně, který ale nedokončil. Fragmenty Gogol přejímal do drobných dramatických scének, které pak přepracoval a souhrnně otiskl v roce 1842 pod názvem Dramatické zlomky a jednotlivé aktovky. A právě v tomto souboru byla poprvé otištěna i komedie Hráči, na které začal pracovat již na počátku třicátých let, definitivní verze je ale až z roku 1842.

autoři: Martin Velíšek , jm
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.