Nikolaj Vasiljevič Gogol: Bláznovy zápisky

4. duben 2019

Co se odehrává v mysli malého, bezvýznamného titulárního rady? Půvabná a zároveň bizarní povídka jednoho z nejvýznamnějších autorů nejen ruské literatury v sugestivní interpretaci Jana Vlasáka a Lenky Krčkové. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nikolaj Vasiljevič Gogol, ruský prozaik a dramatik první poloviny 19. století, dokázal během svých dvaačtyřiceti let života zanechat významnou stopu v dějinách literatury. Jako syn ukrajinského statkáře a absolvent gymnázia přijíždí do Petrohradu, aby tam následoval svůj umělecký vzor, Alexandra Sergejeviče Puškina. Coby státní úředník má možnost sledovat hemžení malicherných, všedních povah, které mu slouží jako inspirace pro literární tvorbu. Groteska a ironie prostupuje celým jeho dílem.

Do výčtu nejznámějších literárních počinů jednoznačně patří jeho komedie Revizor, v níž svébytně zpracovává povrchnost ruské společnosti, a drama Ženitba, které s ironickým humorem glosuje hloupost a zbabělost úředníků, jíž byl sám Gogol ve všednodenní realitě přítomen.

Český rozhlas Vltava uvádí audiozáznam autorovy prozaické tvorby, povídky Bláznovy zápisky. Prostřednictvím textu, který je půvabný a bizarní zároveň, se nám dostává koncentrovaného náhledu do mysli malého, bezvýznamného titulárního rady. Postupně se noříme do jeho kaleidoskopického vnímání času, jež graduje kuriózními daty, jako jsou 43. 4., 86. 3., 30. 2. či leden téhož roku, který nastal po únoru. V jeho groteskním světě psi mluví a píší dopisy, existuje láska na první pohled i samovolná korunovace na španělského krále.

V sugestivní interpretaci Jana Vlasáka a Lenky Krčkové pod režijním vedením Aleše Vrzáka byla povídka natočena v Českých Budějovicích v roce 2002.

Účinkují: Jan Vlasák a Lenka Krčková

Připravila: Hana Krejčová
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2002.

autoři: Hana Krejčová , Eva Hadravová
Spustit audio