Nicoló Paganini v podání Pavla Šporcla

8. leden 2005

Nové album Pavla Šporcla, věnované hudbě houslisty a skladatele Paganiniho, je přesvědčivým dokladem jeho virtuozity i schopnosti získat posluchače efektním výkonem zabaleným do přitažlivě svůdného balení.

Tímto "balením" není pouze výrazně rudý obal desky či hraný videoklip, který je její součástí jako bonus. V první řadě je to Šporclův výkon, který si posluchače získává přesnou, pečlivou propracovaností, vytříbeným smyslem pro oblouk melodie, temperamentem a dynamikou. A možná především - vpravdě "ďábelským" tempem. Vedle osvědčených paganiniovských čísel - interpret vybral z jeho slavných 24 Capriccií šest, dále Cantabile D dur, Rej čarodějnic, Sonátu e moll, některé Paganiniho variace na skladby jiných autorů (Süssmayer, Rossini) atd. - zařadil i kompozici amerického jazzového hudebníka Davida N. Bakera - Etnické variace na Paganiniho téma. Tato skladba je další pozoruhodnou ukázkou, jak osobnost démonického muzikanta dodnes inspiruje hudebníky různých žánrů a stylů. Klavírista Petr Jiříkovský, jenž s disciplinovanou pokorou Šporcla doprovází, zaslouží uznání o to větší, že - jak z jeho sólových výkonů víme - jde o znamenitého pianistu, který umí být i partnerem v menší roli.

Pavel Šporcl hraje Paganiniho
autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.