Nezařaditelná kapela Hazmat Modine opět v Praze

14. březen 2017

Kapelu Hazmat Modine založil v polovině 90. let skladatel, zpěvák a multiinstrumentalista Wade Schuman spolu s tubistou a hráčem na suzafon Josephem Daleym.

Již od samého počátku Schuman obsazoval neobvyklé nástrojové posty jako například basová marimba či cimbál a bandu tak nevyhnutelně vtiskl mezinárodní multikulturní zabarvení. A nezařaditelnost do hudebních škatulek – můžeme poslouchat jazzová saxofonová sóla stejně tak jako nefalšované americké blues. I proto má kapela při každém vystoupení zastoupení minimálně dvou chromatických či diatonických harmonik.

Lidovou tradici z delty Mississippi zastupuje suzafon, nástroj mající mnoho společného s tubou, či banjitar, šestistrunné banjo. Hlasový projev Wada Schumana chvilkami připomíná zemitost Toma Waitse, basové tóny tuby dokládají spřízněnost s černošskými pouličními kapelami. Propojení s židovským šramlem osvětluje, z čeho čerpá populární hudba universitních bandů burcujících diváky amerického fotbalu. Že zaslechneme i tango a píšťaly indických zaklínačů hadů nás může překvapit, odkaz na bluegrassového kytaristu Normana Blaka však nikoli.

Zatím poslední album Hazmat Modine nazvané prostě Live je nahrávkou ze čtyř různých koncertů, konajících se v Hamburku, Curichu, New Yorku a Vancouveru. Sestava bandu zůstává víceméně konstantní, tedy dvě až tři foukací harmoniky, suzafon, trombón, saxofon, klarinet, flétna, banjo, kytary, bicí.

Repertoár skupiny stále čerpá z historicky nejstarších forem blues, avšak začíná být ovlivněn i příležitostnými hosty. A jejich výběr je pozoruhodný: hrdelní zpěváci ze Sibiře Huun-Huur-Tu, africká jazzová dechovka Gangbé Brass Band či komorní ansámbl Kronos Quartet. Ústředním partem jsou však vokály-, a Hazmat Modine se tak přiklání k americké písňové tradici načrtnuté Irvingem Berlinem a Fatsem Wallerem.

Dokladem jsou skladby Baby Please Don’t Go – Prosím neodcházej z pera bluesmana mississippské delty počátku minulého století Big Joe Williamse, duo Catfish Blues – Sumčí blues Roberta Petwaye a So Glad – Tak rád Wada Schumana. Jakkoli může být hudba kapely interpretována, jedním z jejích nejpřínosnějších rysů je fakt, že ať již čerpá z jakýchkoli, i odtažitých kořenů, je posluchačsky velmi přívětivá a nevyžaduje jakoukoli průpravu v etnomuzikologii.

Kapela Hazmat Modine vystoupí v Divadle u hasičů v neděli 19. března. Začátek koncertu je plánován na 19.30.

autor: Martin Starý
Spustit audio