Nezabíjejte se, protože utrpení a bolest patří k životu, vzkazuje Oumou Sangaré mladým Malijcům

12. červenec 2017

Obdivovaná zpěvačka na albu Mogoya poprvé vsadila na poprockový produkční tým, představující ji v neodvážnější zvukové podobě její bezmála třicetileté kariéry.

K odmítnutí stárnout se svým publikem vede Sangaré závazek nesmírně vlivné ženské mluvčí. Během osmileté natáčecí pauzy se v Mali sice výrazně změnily poměry, a tím pádem i zpěvaččiny apelační priority, ale z osobitého feminismu kvůli tomu neubírá.

Dál bojuje za právo žen na svobodné rozhodnutí, jak se svým životem naloží. Zcela nově pak otevírá téma stoupajících sebevražd mladých, odrazuje od emigrace a varuje před cílenými fámami a nebezpečnými dezinformacemi. Frustrovaná je i z politiky, války a náboženského extremismu. Nedivme se tedy názvu alba – Lidé dneška.

Sangaré patří mezi nejúspěšnější byznysmenky v zemi. Vede luxusní hotel, provozuje zemědělské farmy a s Číňany vyrábí automobily značky Oum Sang montované v Mali. A pak, když jde a káže lidu, řeknete si, takové dobře známe a víme, jak to s nimi dopadá.

Myslete si o tom, co chcete, nicméně tak to v Mali chodí. Bohatství a sláva se tu odpouštějí, v očích místních dokonce zvyšují respekt, a ti proto naslouchají.

Sangaré nepochází z kasty griotů historicky spojených s panovníky a stále častěji zdiskreditovaných lísáním se k mecenášům. Přišla z regionu Wassoulou, proslulého loveckou hudbou a od devadesátých let drzými společenskými názory a šokujícími zpěvačkami, dodnes vedenými právě Oumou.

Její spojení s labelem World Circuit se zdálo být nerozpojitelné, ale to zpěvačka ještě horovala více akustické tvorbě. S nárůstem ožehavějších témat a potřebou oslovit mladší publikum výrazněji současnou hudbou se podobně jako senegalský zpěvák Cheikh Lô rozhodla pro spolupráci se švédským producentem Andrewem Youngem a francouzským labelem No Format!, uvádějícím do Evropy přesahovou africkou hudbu.

Pařížské produkční trio ALBERT (Vincent Taeger, Vincent Taurelle a Ludovic Bruni) se zkušenostmi od Franz Ferdinand a Becka  dostalo od Sangaré na začátku pokyn: „Chlapci, jděte do toho.“ I tak nad výsledkem obdivně spráskla ruce: „Co to sakra je?“

Oumou Sangaré – Mogoya (2017)

Zatímco zůstává zakořeněná v tradicích Wassoulou a afro-funkový tep alba určují harfa kamalengoni s vynikajícím kytaristou Guimbou Kouyatém, Sangaréin mohutný hlas tentokrát podporují ještě syntezátory či hammondky a otevřenost výzvám moderního plastického zvuku.

Ve dvou skladbách hostuje známý 76letý bubeník Tony Allen. Právě v nich apeluje zpěvačka intenzivně na mladou generaci. „Nezabíjejte se, protože utrpení a bolest patří k životu.“

Spustit audio