Než vyjedou "zlatí hoši" na jeviště

8. duben 2004

Scéna Stavovského divadla se promění v blyštivou plochu, na níž bude kontratenorem pět své árie Dominik Hašek. Na scéně se objeví i Václav Havel, Antonio Samaranche a Jaroslav Hašek se Švejkem. Zdánlivá fantasmagorie se stane skutečností 8. dubna, kdy proběhne světová premiéra původní české opery Nagano. Slavné olympijské události s uměleckým nadhledem reflektovaly hvězdné osobnosti české kultury. Do podoby inscenace zasáhli kromě libretisty Jaroslava Duška a komponisty Martina Smolky také Bořek Šípek a Ondřej Havelka.

Centrální postavou příběhu je třetí brankář českého olympijského teamu Milan Hnilička. Autory inspirovala epizoda ze závěrečného ceremoniálu, kdy Hnilička, oděný civilu, jako jediný nedostal medaili. Celá opera je tedy nahlížena jeho očima. Děj je rozdělen do tří částí. První z nich se odehrává před utkáním v šatně a její součástí bude též duet Jágra s ledovou plochou. V druhé třetině budeme svědky tří klíčových hokejových zápasů vrcholících vítězstvím našeho týmu. Poslední část zaujímá závěrečný ceremoniál proložený snem brankáře Hniličky.

Předání partitury k opeře Nagano - Martin Smolka a Jiří Nekvasil

Inscenátoři neustále zdůrazňují, že jde o uměleckou licenci a nikoliv o dokument. Proto se snaží o metaforu nejen dějovou, ale také jevištní. Všichni členové družstva zpívají tenorem (jako novodobí gladiátoři či hrdinové, jimž tento part kdysi přináležel), jen Dominik Hašek, který měl v týmu zvláštní pozici, zpívá kontratenorem (tedy jako novodobý bůh). Zpěváci se na jevišti nepohybují na bruslích, puk ztvární tanečnice. Jediná hokejka, která se na jevišti objeví, bude připomínat spíš kyj. Scéna se snaží být co nejjednodušší a co nejméně popisná. Důraz klade Bořek Šípek spíš na metaforické kostýmy.

Skladatel Martin Smolka a Jaroslav Dušek spolupracovali již dříve. Naganské téma začali zpracovávat v roce 2000. Hledali styčné plochy opery a hokeje. Podle Duška je oběma společný ritualismus a kumulování energie. Souvislost obou fenoménů nahlížejí autoři samozřejmě s humorným odstupem, ale nedá se říct, že by se této spojitosti vysmívali. Jediné, co můžeme o nové opeře říci, je to, co její tvůrci "vypustili" na veřejnost. Zvědavcům nezbývá než se na tuto novou "duškovinu" jít podívat do Stavovského divadla "live". Po premiéře 8. dubna následují nejbližší reprízy 13., 15. a 23. dubna. Na červen je dokonce naplánované představení v Bratislavě.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.