New Orleans je město jazzu a míchaných nápojů. Přesvědčit se můžete v muzeu koktejlů

Po několikaměsíční pauze znovu otevřelo Muzeum míchaných nápojů v centru New Orleansu. Kde jinde se dozvědět vše o historii drinků než ve městě, které je od svých počátků známé jako jeden z nejvýznamnějších amerických přístavů. Díky spojení s Karibikem i s Evropou se obyvatelům New Orleansu vždy dostávalo bohatých zásob.

Právě jsem si na baru objednala drink s názvem Suffer No More. Na stůl jsem dostala drink od virtuální barmanky, je to docela vtipné.

Julie Urbišová a virtuální barmanka, která jí na stůl přinesla nápoj Suffer No More (volně přeloženo jako Už žádné utrpení)

Virtuální barmanka v životní velikosti mě ještě nabádá k selfie a nezapomene zmínit, abych uvedla příslušný hashtag muzea.

Muzeum nazvané podle nejslavnějšího neworleanského drinku – Sazeracu – je nové, interaktivní, chutné a informačně nabyté.

Sazerac byl vůbec první koktejl na světě s ustáleným jménem a recepturou,“ říká ředitel muzea Miguel Solorzano a přidává jeho recept.

Perfektní koktejl

K perfektnímu Sazeracu potřebujete whiskey, anýzový likér Herbsaint, bylinný likér bitter, cukr a citrón. Po 160 letech od doby, kdy se proslavil, je to oficiální míchaný nápoj města New Orleans.“

Čtěte také

Sazerac se dostal do povědomí lidí hlavně v dobách, kdy ve významném přístavním a obchodním městě New Orleansu vznikaly kavárny evropského stylu.

Do těch se chodilo mluvit o politice a byznysu. Kavárna Sazerac v centru Francouzské čtvrti stála hned vedle pošty, takže bylo jednoduché se tady cestou zastavit a zdržet se.

Pozdrženi chlebem

Kromě kávy se podával i alkohol. Zajímavé je, že kavárny tehdy servírovaly jídlo, a to zdarma. Majitelé chtěli, aby se hosté zdrželi co nejdéle, takže měli vždy připraveno dostatek chleba, zeleniny a sýru, aby zkrátka lidé víc vydrželi a vypili,“ dodává muzejní ředitel Solorzano.

Nejzajímavější části výstavy jsou ty interaktivní. Nabídnou vám recept na drink podle toho, který likér máte nejraději

Tři patra muzea představují historii likérů, profese barmanů a ukazují taky laboratoř, kde zaměstnanci testují všechny přísady potřebné k výrobě whiskey, kterou v omezeném množství muzeum zavedlo přímo v budově.

Interaktivní části výstavy jsou nejzajímavější. Jednotlivé panely vám například nabídnou koktejl na základě toho, jaký likér preferujete. 

Recept do telefonu

„Tady například máme už zmiňovaný bylinný likér Herbsaint. První informace vysvětluje, že likér má anýzovou příchuť. Následuje doporučený recept – o v tomto případě takzvané Herbsaint frappé. Tedy koktejl složený jen z likéru, tříštěného ledu a oslazené vody,“ ukazuje pracovnice muzea Anna Whitlaw.

co je na tom nejlepší – můžete sem vložit své telefonní číslo a my vám recept hned pošleme.

Aneb vítejte v muzeu jednadvacátého století.

autoři: Julie Urbišová ,
Spustit audio

Související