Nevyzpytatelná živost. Knížka Apolenka z modrotisku připomíná dětem kouzlo starého řemesla

16. prosinec 2020

Najdeme ji na moravských krojích, ale i na šatech od mladých designérů. Řeč je o látce potištěné tradiční technikou zvanou modrotisk. Dětská knížka Apolenka z modrotisku si vzala na starosti, aby tohle řemeslo fascinovalo i další generaci.

Pohled na textil potištěný tradiční technikou zvanou modrotisk dodnes hypnotizuje kontrastem indigově modré látky a drobného bílého vzorku v rozmanitých variacích. A to dokonce natolik, že se řemeslo dostalo na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Aby tohle umění nezaniklo, rozhodla se o něm Romana Košutková z Galerie výtvarného umění v Hodoníně napsat knížku pro děti. Výslednou pohádku Apolenka z modrotisku opatřila ilustracemi Veronika Vlková, která si k práci přizvala i kolegu Jana Šrámka.

Jiná technika už k tomu neseděla

Ilustrace z dětské knížky Apolenka z modrotisku

„Každé léto jsme v Galerii v Hodoníně, kde pracuji, chystali s dílnou ve Strážnici, která se věnuje modrotisku, workshopy pro děti. Takže mě napadlo, že by je mohla zaujmout i knížka o modrotisku a později jsem s tím oslovila ilustrátorku Veroniku Vlkovou, s níž jsem zrovna připravovala výstavu,“ líčí Romana Košutková začátek spolupráce na projektu.

Dětská knížka Apolenka z modrotisku

Veronika Vlková k tomu doplňuje: „Slovácko mě úplně uhranulo a to téma mi připadalo důležité. Jak je modrotisk ručně dělaný, od začátku přirozeně vyplynulo, že i akvarel má v sobě podobnou nevyzpytatelnou živost. Jakákoli jiná technika už nám k tomu tolik neseděla. Jenom jsme se snažily skloubit poetiku vyprávění, aby nebylo zasazené v konkrétním regionu nebo čase. Takže se tam objevují třeba auta ze sedmdesátých let a jakýsi kompromis mezi tím, že u nás v Čechách jsou dvě dílny, které se modrotisku věnují, aby to tedy nebylo přiřazené jen k jedné z nich, ale něco mezi oběma,“ líčí výtvarnice, která se výtvarně spolu-podílela nejen na knize Apolenka z modrotisku, ale třeba i na oceňované dětské publikaci To je metro, čéče.

Dětská knížka Apolenka z modrotisku ale není k dostání v běžné knižní distribuci, nýbrž pouze ve vybraných obchodech, galeriích nebo e-shopech. Které to jsou, už lze snadno zjistit na facebookových stránkách Apolenka z modrotisku.

Spustit audio