Nevyslyšení Heleny Veličkové, to jsou apokryfní příběhy pro vyspělé milovníky literatury

15. únor 2018

Hostem únorového Setkání s literaturou živě bude olomoucká spisovatelka a grafoložka Helena Veličková.

Na letošní květen a červen připravujeme v sobotním pořadu Setkání s literaturou premiérový cyklus jejích devíti kriminálních příběhů nazvaných Člověk je vinen. Spisovatelka ale tentokrát na setkání s posluchači a čtenáři představí svou novou prozaickou knihu Nevyslyšení.

Jde o fiktivní monology a dialogy mytologických, literárních či historických postav, které se důvěrně svěřují Matce Zemi a vysvětlují skryté pohnutky, lásky, nenávisti a bolesti, které je vedly k jejich jednání. Autorka tak činí sugestivním básnickým jazykem a s filozofickým nadhledem. Hledá a naznačuje, co je na těchto příbězích věčné a v čem by nám osudy těchto postav mohly být blízké.

Helena Veličková: Nevyslyšení

A tak nahlédneme například do vnitřního života bájného Minotaura, mytologického převozníka do podsvětí Charóna, básnířky Sapfó, Hamletovy milé Ofélie a mnoha dalších postav. Knihu navíc doprovázejí fotografie dvanácti reliéfů mytologických postav odlitých do bronzu, jejichž autorem je známý olomoucký sochař Buhumil Teplý.

Setkání s literaturou živě, jejímž hostem bude Helena Veličková, proběhne v úterý 20. února od 18 hodin ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc. Vstup zdarma.

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.