Neústavní je snaha neustavit sněmovnu. Ta musí začít pracovat, zdůrazňuje Aleš Gerloch

Situace v české politice sice není standardní, ale probíhá v souladu s Ústavou. Alespoň to říká odborník na ústavní právo Aleš Gerloch. Ten také jako právník nic nenamítá na to, že prezident Miloš Zeman nebude chtít po Andreji Babišovi 101 poslaneckých hlasů pro sestavování vlády.

„Ústava jednoznačně staví, že pro důvěru vládě je potřeba získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců,“ vysvětluje v rozhovoru s Marií Bastlovu.

Menšinová vláda odborníků podle něj sice není obvyklá, na druhé straně lze říci, že Ústava nezná úřednickou nebo jinou vládu – to jsou politologické pojmy. „Vazba na sněmovnu je silná, jak je složená, to je druhá otázka,“ říká s tím, že pokud by sněmovna nesouhlasila s odborníky ve vládě, tak to může být jeden z důvodů, aby nevyslovila vládě důvěru.

Gerloch se ale pozastavuje nad tím, proč Miloš Zeman řekl, že i napodruhé pověří Andreje Babiše sestavováním vlády. Ačkoliv ani tento postup Ústava nevylučuje, je ale otázkou, zda to má dopředu avizovat. „Beru to jako politické prohlášení,“ říká.


Je sporné, zda poslanci a senátoři mohou podpořit dva kandidáty na prezidenta. A sporné výklady je potřeba vykládat ve prospěch svobodné soutěže.Aleš Gerloch

Není také ústavně stanoveno, jak dlouho by se měla sestavovat vláda, ani by to nebylo namístě, přínosný ale také není zbytečný odklad. „Musí se něco dít, musí se jednat, musí být zřejmé, že je snaha vládu sestavit,“ dodává.

Neústavní je pak podle jeho vlastních slov snaha neustavit Poslaneckou sněmovnu, je potřeba upozornit, že poslanci byli zvoleni, aby působili ve funkcích. „Sněmovna musí začít pracovat, je tady tlak veřejného mínění na prezidenta, předsedu vlády a vládu jako takovou,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio