Neustále hledám, jsem vizuální vysavač, říká o svém cestování výtvarník Patrik Proško

9. srpen 2020

Silnice s přechodem pro chodce na spadaném listí uprostřed českého lesa. Instalace z větví, dobarvovaných kamenů i odpadků... Patrik Proško je autorem 60 dočasných intervencí v 21 zemích... ze kterých zbyly jen fotografie.

Sochař, vizuální umělec a cestovatel Patrik Proško dotváří krajinné objekty, které nachází na cestách. Jeho dočasné instalace se objevily v Pyrenejích, na Lofotech, ve Vietnamu nebo Thajsku, ale i v Česku. Kvůli koronaviru ale letos nemohl uskutečnit cestu po Jižní Americe. Co plánuje dál a jakou roli pro něj sehrává cestování? Na to jsme se ho ptali v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca.

Cestování je velké hledání, a tím pádem velké nacházení

„Cestuju vždycky sám, což mě nejvíc obohacuje. Našetřím peníze, abych se mohl od všeho odstřihnout a věnovat se sám sobě,“ říká Patrik Proško s tím, že cestu plánuje vždy po několika státech najednou, aby mohl srovnávat. „Cestování je velké hledání, a tím pádem velké nacházení. Vracím se jako někdo jiný. Cestování je zdroj inspirace, energie a chuti rozvíjet sama sebe i svět kolem. A sdílené poznání by měl podle mě být i jeden z principů umění vůbec.“

Genius Loci, krajinomalba 60x6 m, biologicky odbouratelná barva creativ c 2005 s ekologickým certifikátem nezávadnosti, Praha 2013

Odpadky, traktory a jiný přístup k životu

Zatím největší cesta po jihovýchodní Asii i plánovaná, ale neuskutečněná cesta do Jižní Ameriky byly motivované i snahou o poznání jiné životní filozofie, než je ta evropská, říká Proško. A jedním z důležitých motivů jeho asijské tvorby se staly hranice. Ve Vietnamu pracoval i s odpadky na pobřeží, ve Španělsku zase se starými odstavenými traktory nebo buldozery.

Poslechněte si, jak sochař, vizuální umělec a cestovatel Patrik Proško přemýšlí o svých cestách do Asie a Evropy a tvorbě během cest. Nabízíme vám kompletní záznam pořadu Casablanca. Dokumentaci jeho tvorby najdete na webu www.prosko.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.