Nestvůrný duet Harlekinga. Tanec Praha představí nový pohled na nejznámější postavou commedie dell’arte

18. červen 2021

Mrazivě satirický duet předvede v rámci festivalu Tanec Praha italské duo – Ginevra Panzetti a Enrico Ticonni v inscenaci Harleking. Postava Harlekýna z italské commedia dell’arte se stala inspirací i předobrazem. Z čeho v inscenaci Harleking vyvěrá pocit pobavení i mrazení zároveň?

Kdo je Harleking?

Enrico Ticonni: Harleking je takový hybrid. Je to figura, kterou jsme vytvořili, abychom na ni mohli zkoumat, jak funguje komunikace mezi lidmi. A také to, jakým způsobem si prostřednictvím komunikace může jeden člověk podmanit druhého, jak ho může manipulovat. Přirozeně se v životě setkáváme s tím, že různá sdělení bývají často – co do smyslu i obsahu – nesrozumitelná. Harleking je ztělesněním rozporuplnosti sdělení, která míří od člověka k člověku.

Inscenace Harleking jistě vyžadovala důsledný pohybový výzkum. Na jakých pramenech a zdrojích se zakládal?

Ginevra Panzetti: Jako tvůrci vycházíme nejčastěji z vybraného obrazového materiálu. V tomto případě jsme přirozeně sáhli – jak už název inscenace napovídá – po obrazech spojených s postavou Harlekýna – dominantní postavy commedie dell’arte. Věnovali jsme proto velkou pozornost pohybové formě tohoto divadelního žánru. A právě commedia dell’arte nám nabídla řadu neobvyklých podnětů k uvažování nejen o choreografii, ale vůbec o schopnosti člověka komunikovat skrze tělo. Inspiraci jsme hledali také v grotesce, kdy jsme se vraceli až ke starověkým nástěnným malbám. Na grotesce nás fascinuje kombinace krásy a monstrozity.

Poslechněte si celý rozhovor s tvůrci Ginevrou Panzetti a Enricem Ticonnim.

Spustit audio

Související