Nestíháme nestíhat. 420people zpomalí naše životní tempo v inscenaci The Watcher

9. září 2018

Rychlost doby v kontrastu se zklidněním naší mysli se protne v nové taneční inscenaci souboru 420people, kterou živě hudebně doprovodí kapela Please The Trees. Pro inscenaci vytvořila řadu původních skladeb. Soubor 420people se rozhodl v nové inscenaci The Watcher trochu zpomalit a podívat se na náš život zblízka.

Taneční inscenaci The Watcher předcházely inscenace Královna víl a Paradiso v chorografii Václava Kuneše. Artikuloval v nich obecná témata lásky a radosti. V inscenaci The Watcher přechází k tématu o něco konkrétnějšímu a komplikovanějšímu, a tím je lidské tělo a schopnost člověka podívat se sám na sebe a na životy ostatních.

Možná se to téma zdá komplikovanější, ale na druhou stranu, když budu tvořit dílo třeba zase o lásce, tak stejně vyjdu ze svého těla. Občas máme tendence tento první krůček opomíjet. Proto je potřeba ujasnit si, kde to všechno začíná, uvědomit si, jaké máme instrumenty a jaká technologie je pro nás jako lidi nejlepší. Pak zjistíme, že tou nejlepší technologií je naše tělo.
Václav Kuneš

Ze zkoušky The Watcher

Tha Watcher je spíše než postava koncept, který se odvolává na způsob komplexního zklidnění a koncentrace.

Já nechci záměrně používat slovo meditace, tudíž se odvolávám na zklidnění. A když se zklidníte a dostanete se do stavu maximální koncentrace na sebe samého, máte možnost se na sebe podívat z určitého odstupu. A nakonec jste schopni tímto způsobem sledovat i ty, kteří se dívají na vás.

Václav Kuneš

Ze zkoušky The Watcher - 420people

Soubor 420people se snaží v inscenaci The Watcher toto téma vtělit do skupinových choreografií, v nichž tanečníci akčně reagují mezi sebou i na živou hudbu. To, jak si umí pomoci v pohybu, jak se na sebe umí navázat, jak se umí vnímat jako skupina, jsou podle Václava Kuneše zásadní momenty, které by měly v inscenaci rezonovat.

Uvědomil jsem si, že mám v souboru mladé a úžasně talentované tanečníky. Zároveň se já osobně dostávám do pozice, že se se svým tělem nechci pouštět úplně do všeho. Ale jelikož nechci tímto způsobem zamezit nebo potlačit inspiraci, která bují v mých tanečnících, nechám je pracovat na bázi různých zadání a úkolů. Tímto způsobem jsme dali dohromady hodně materiálu pro inscenaci The Watcher. A navíc se tak tanečníci od sebe učí, navzájem své nápady rozvíjejí, a tím se jejich tanec a jednání propojí.
Václav Kuneš

The Watcher - zkouška s Please The Trees

Koncept tanečně-hudební fúze 420people a kapely Please the Trees si obě umělecká tělesa prověřila v inscenaci Best of 420people, která byla uváděna v holešovických Jatkách78. Kapela Please The Trees tentokrát vytvořila autorskou hudbu přímo pro inscenaci The Watcher.

Na začátku jsme si řekli, že budeme-li takto spolupracovat, tedy napíše-li pro nás kapela Please The Trees autorskou hudbu, je zásadní, abychom strávili společný čas ve zkušebně. Teprve v přímé konfrontaci tanečníka s živou hudbou mohou nastat nečekané momenty. A těmto momentům se musíme společně otevřít, přijmout je a následně zpracovat. Když hudebník hrábne do strun kytary, tak vy ten zvuk nejen slyšíte, ale vy ho i cítíte, rozvibruje se vám vnitřek těla a my jako tanečníci to zkrátka cítíme do morku kostí.
Václav Kuneš

The Watcher
Spustit audio