Nesmíte to vzdát, říká Marie Dvořáková, držitelka amerického Oscara za nejlepší studentský snímek

3. srpen 2018

Cenu získala za hříčku plnou triků a kouzel, za krátkometrážní film Kdo je kdo v mykologii. Repríza z 29. září 2017.

„Bylo to velké překvapení. Zúročila se dlouholetá práce asi stovky lidí, kteří se nezištně na vzniku snímku podíleli, včetně vědců, kteří množili překrásné plísně. Nejvíc mi pomohla česká legenda v oboru filmových triků Boris Masník,“ říká Marie Dvořáková, které v těchto dnech telefonují producenti z Kalifornie a žádají jí o celovečerní scénář. Do Hollywoodu si pro medaili jela 12. října 2017.

„Ocenění mi otevírá dveře do vysněného filmového světa. Jsou tady přísliby a naděje, ale také se nemusí stát vůbec nic, záleží, jak se jim bude líbit můj příští scénář.“

Marie Dvořáková patří mezi tři oceněné v kategorii Nejlepší hraný film. Jakou převezme v Hollywoodu medaili, to už nehraje roli. Vzbudila o svou filmovou práci velký zájem a své udělala i sláva české nové vlny, k jejíž nápaditosti, ale i k práci s triky a filmovými efekty evropských škol se Marie otevřeně hlásí.

Před lety jako vůbec první Češka získala stipendium na NYU Tisch School of The Arts v New Yorku. „Takové studium bych si nikdy nebyla schopna zaplatit, stojí kolem 50 tisíc dolarů ročně, mí přátelé odcházejí po studiích s velkými dluhy,“ podotýká filmařka.

„New York nebyla láska na první pohled, ale zato je to láska napořád.“

Marie Dvořáková žije v jeho liberální atmosféře jedenáct let a od minulého roku je programovou ředitelkou Českého centra v New Yorku, kde mimo jiné razí cestu českému filmu. Zrovna v těchto dnech mají Newyorčané možnost vidět v Lincolnově centru pětici českých trezorových filmů. Její letní programy němých snímků s živou hudbou, na střeše České národní budovy na Manhattanu, jsou už proslulé. „Ředitelka zdejšího Českého centra Barbara Karpetová mi dává, co se filmu týká, volnou ruku a Američané se už pro velký zájem nemohou na projekce ani dostat. Nejen Miloš Forman je zde velké jméno“.

Čtěte takéVizitky, rozhovory s lidmi, kterým umění proměňuje život. Od 4. září na Vltavě

Dobrou rádkyní a rodinou přítelkyní Marie Dvořákové je v New Yorku scénáristka Milena Jelinek, vyhledávaná profesorka Columbijské univerzity. „Je přísná, ale spravedlivá, mám v ní obrovskou důvěru a radí mi i s mým celovečerním scénářem“. O něm Marie Dvořáková zatím takticky mlčí, ale pilně na něm pracuje.

A reakce Mileny Jelinek na ocenění? „To je skutečně fantastický úspěch! Marie přišla se zcela něčím jiným: její práce s triky, barvou, fantazií, kouzlem, vizuálními gagy – musela se tím všít naprosto odlišovat. A šla si za svým, s velkou poctivostí, nenechala se odradit, nikým a ničím,“ neskrývá velkou radost mimo rozhlasový záznam Milena Jelinek.

A samotný film Kdo je kdo v mykologii? V prvopočátku vznikl díky výzvě nadace Sloan Foundation, která začala podporovat propojení vědců s filmaři. I získávání financí je na bedrech studentů, nejen scénář a režie. Do hry poté vstoupil i Mikrobiologický ústav Akademie věd České republiky a začaly se dít věci a množit plísně. O tom, jak film vznikal, se můžete dozvědět nejen ve Vizitce, ale také na speciální stránce.

„Nesmíte to vzdát a musíte mít velkou trpělivost. New York Vám to vrací po trošičkách, ale když přijde ten zlom, tak ta odměna je obrovská.“

Marie Dvořáková i po tak velkém úspěchu stojí pevnýma nohama na zemi a ze všeho nejvíc si přeje klid na další filmovou práci. A jak proměňuje umění její každodenní život? „Ze všech uměleckých disciplín mě nejvíc ovlivňuje hudba, ta je mou největší inspirací a zůstane i pro mé příští filmy.“ Její hudební výběr pro Vizitku je Dizzy Gillespie, John Adams, Avishai Cohen a Duke Ellington.

Spustit audio