Neohlížej se, za námi jde kůň

10. červen 2002

Sabina Langerová přibližuje knihu Zdeňka Mahlera Neohlížej se, za námi jde kůň.

"Buďte rádi, že jste nezažili tzv. normalizaci v 70. letech - nebylo opravdu o co stát! Když mi v roce 1983 soudruzi milostivě dovolili, abych se pokusil o scénář k filmečku pro děti, napsal jsem "Koně". Rozhodli jsme se teď vydat text bez jakýchkoliv úprav - přijměte ho i jako dobový dokument," napsal spisovatel Zdeněk Mahler v úvodu své knížky pro děti, která vyšla v roce 2001 v nakladatelství Primus.

Obálka knihy

Dvojčata Petr a Pavel - z 6.B. - jsou fascinováni světem motorů a motokár. Především závody Formule l jsou tím největším dobrodružstvím, které momentálně prožívají. Jejich otec zažívá - jako řidič sanitky - podobná každodenní dobrodružství v pražských ulicích a raději se doma uklidňuje hrou na violoncello. Tyto dva světy spojuje trpělivá maminka, občas diplomaticky řešící konflikt mezi příliš hlučnými syny a nad violoncellem zasněným otcem, který nechápe, proč se místo televize raději nevěnují hře na housle, které u chlapců žádné nadšení nevyvolávají. Ti mají jeden velký tajný sen: vyhrát motokáru, která stojí nablýskaná ve výloze u fotbalového stadionu. Krouží kolem ní, fascinováni tou plechovou krásou. Jenomže získat tenhle čarostroj má určitou podmínku: vyhrát slosovací soutěž ve sběru starého papíru. Jeden los za deset kilo. Jak utajit své snažení před rodiči, uklidit tajně kůlnu na dvoře, aby bylo kam motokáru ustájit - že je první cena nemine, o tom vůbec nepochybovali, a jak zvítězit nad škodolibým spolužákem, to je téma, které dává možnost rozehrát škálu nejrozmanitějších nápadů, překvapení a komediálních situací. Kluci se pustili do díla. Pak přišla napjatě očekávaná chvíle slavnostního předávání cen. Co následovalo potom, koho kluci nastěhovali do kůlny, na kterou si ještě navíc začala dělat nárok jejich nová sousedka, to už si čtenáři musí přečíst sami - abych nevyzradila pointu příběhu.

Příběh je plný překvapivých situací, které někdy oběma klukům přerůstají přes hlavu, a nepostrádá ani prvky absurdity, mísící se s všednodenní realitou. Malým čtenářům možná bude připadat k smíchu snažení obou kluků - dnes, kdy motokáru snadno koupí rodiče. A vlastně i ta motokára je už asi dnes zastaralou a nemoderní hračkou. Ale rozhodně je to knížka, při které se nikdo nudit nebude.

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio