Neočekávaná expedice. Alena Machálková stopovala skoro 40 000 km po Africe

23. duben 2019

Cesta z jihu na sever. Sólo dámské dobrodružství trvalo skoro celý rok 2018 a nabourává řadu stereotypů o Africe.

Po studiu v Jihoafrické republice neměla Alena Machálková černého kontinentu dost. Naopak. Na začátku roku 2018 začala stopem směřovat na sever a na Vánoce byla doma. „Splnila jsem si tu své rodinné povinnosti a zmizela zase do Afriky, kde se mi líbí víc,“ říká na rovinu. Na svém blogu a sociálních sítích sdílela zážitky a dávala prostor místním lidem, se kterými se potkala. Chce totiž nabourat stereotypy o Africe říkající, že na tomto kontinentě je (jen) válka, hladomor, hliněné chýše a život takřka jako v paleolitu. Zaměřovala se na různorodost celého kontinentu, místní podnikatele, módu, hudbu i všednodenní příběhy.  

Pouště i knihovny. Afrikou z jihu na sever

Navštívila Malawi, jeden z nejchudších států světa, v Beninu se byla podívat ve vesnicích postavených na kůlech ve vodě, v Mauritánii si stopnula vlak do pouště, ve Freetownu v Sierra Leone se jí líbilo tolik, že by na místě klidně zůstala žít. Po cestě pomáhala stavět knihovny, což je práce, které se věnuje se svojí neziskovkou. Kdysi s tím začala na Madagaskaru. V průběhu celé cesty dostala několik nabídek ke sňatku, vycházejících i ze starostlivé obavy místních, že je ve 27 letech – tedy v době, kdy by už měla v zdejších poměrech mít několik dětí – příliš stará na solidní rodinnou budoucnost. 

Lidé jsou v Africe skvělí

Neočekávaná expedice má fungovat jako „ice breaker“. Jak Alena Machálková sama říká, chce prolomit ledy mezi námi a Afrikou. „Jsem z Vyšných Lhot v Beskydech, kde je detenční tábor a ze všech stran jsem během migrační krize slyšela nesmysly o tom, že mě v Africe sežerou,“ říká k tomu. Ačkoliv Alena sama samozřejmě má z Afriky také nějaké negativní zkušenosti, mezi které můžeme počítat například okradení v Tanzanii nebo dvojí malárii – kterou ale nevnímá jako nějakou velkou tragédii–, je pro Afriku nadšená. „Lidé jsou v Africe skvělí a myslím, že jsem ukázala, že Afrika není plná nebezpečí, nemocí a chudoby, že ji může blond holka z Evropy sama prostopovat.“

Poslechněte si celé vyprávění o „neočekávané“ africké expedici Aleny Machálkové, různorodosti kontinentu a konkrétních zážitcích z různých zemí.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka