Neo Rauch – retrospektiva v Baden Badenu

15. červen 2011

Jeden z nejuznávanějších i nejprodávanějších soudobých malířů světa Neo Rauch, rodák z Lipska, proslul svými tajuplnými a nápaditými obrazy. Nyní mu věnovalo retrospektivu muzeum Friedera Burdy v Baden-Badenu, které se soustředí na klasickou modernu a soudobé umění a může se pochlubit přes 850 díly.

Muž se propadá do země, jiný si zoufá, na místo přijíždějí hasiči, nad vším se vznášejí siamská dvojčata, akční obraz plný barev a záhad, typický Neo Rauch, který s oblibou říká, že umělec se nesmí nudit a už vůbec ne nudit publikum. To u jeho retrospektivy rozhodně nehrozí.

Tvorba Neo Raucha, ve které se odráží osobní zkušenosti, zážitky i sny, působí jako mix socialistického realismu a surrealismu. Kosmos podivností. Chronologicky řazená retrospektiva v renomované galerii na jihozápadě Německa ukazuje především stěžejní díla raného období lipského rodáka, 36 obrazů, které vytvořil zejména v devadesátých letech a které inspirovaly zejména knižní ilustrace a komiksy.

Typické bubliny určené nějakému vyjádření či komentáři však u Raucha zůstávají prázdné a nedávají popis či návod, jak obrazy „číst“. Najdeme na nich také kouř z vulkánů, což lze chápat i jako narážku na jméno umělce, Rauch totiž v překladu znamená kouř. Tento neovladatelný živel spolu s jinými, například povodněmi, které jsou rovněž Rauchovým námětem, je součástí krajiny, jež velmi připomíná okolí malířova rodiště – Lipsko. Tam dodnes žije a pracuje i pátrá po motivech tvorby, jak vyjádřil například plátnem Hledač.

Na výstavě v Baden-Badenu, jejímž kurátorem je Werner Spies, bývalý ředitel pařížského Centra Pompidou, se Rauch prezentuje i nově – v trojdimenzi – s bronzovou sochou, která je samozřejmě typicky rauchovská – jako kdyby vypadla z některého z jeho obrazů plných podivností – kentaur ve fraku, s kanystry benzinu v rukou.

Aktuální výstavu, která potrvá do 18. září 2011, před zahájením provázely mírné obavy, zda vzhledem k nedávným velkým expozicím Raucha v Lipsku a Mnichově může ještě něco nového o umělci vypovědět a přinést nové poznatky. Nyní o tom nikdo nepochybuje, ba naopak. Protože v Baden-Badenu se vyjímají především starší, resp. raná díla zrcadlící zejména Rauchův původ, dává to nový pohled na jeho současnou tvorbu, její motivy i zpracování, které někdy připomíná malíře 19. století.

Všechno asi návštěvník nepochopí a sám umělec se zdráhá dávat jakákoli vysvětlení. Rauchovy obrazy polarizují publikum, nikoho ale nenechávají chladným. Možná i v tom tkví tajemství jeho úspěchu.

autor: zis
Spustit audio