Není schopen ničeho, kariéry ani lásky, a svůj život promarní v nečinnosti. Gončarovův Oblomov ve Hře pro pamětníky

26. září 2021

V pondělí 27. září uplyne 130 let od úmrtí Ivana Alexandroviče Gončarova, ruského spisovatele, který svým Oblomovem obohatil galerii tzv. „zbytečných lidí“ o typ člověka neschopného životní aktivity. Román nesoucí jméno svého hlavního hrdiny, statkáře Ilji Iljiče Oblomova, je nejen portrétem člověka, který se nedokáže přimět k aktivnímu přístupu k životu a zápasu o úspěch a štěstí, ale také výstižným obrazem Ruska první poloviny 19. století. 

Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Jan Strejček
Osoby a obsazení: Ilja Iljič Oblomov (Jaromír Spal), Andrej Štolc, jeho přítel (Otakar Brousek st.), Zachar, jeho sluha (Antonín Zíb), Olga Sergejevna (Karolina Slunéčková), Marie Michajlovna Iljinská, její teta (Julie Charvátová), Baron Bezuchov (Jiří Roll), Agafja Matvejevna Pšenicynová (Jaroslava Drmlová), Ivan Matvejič, její bratr (Zdeněk Hodr), Akulina, služka u Pšenicynových (Josefa Pechlátová), Katuška, její dcerka (Renata Pobudová), Michail Andrejevič Taranťjev (František Hanus), dále účinkují Miloš Hajský, Artur Šviha a Karel Kastner
Dramaturgie: Karel Gissübel
Překlad: Prokop Voskovec
Hudba: Vadim Petrov (řídí Karel Fiala)
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1966

Gončarovův román, jehož značná část vznikla během autorova pobytu v Mariánských lázních, vyšel v roce 1859. Po svém vydání se dočkal vřelého přijetí a dodnes přitahuje čtenáře a láká k různým adaptacím. Pohled na hlavního hrdinu se s časem proměňuje, jestliže byl Oblomov po desetiletí zvláště sovětskou literární kritikou vnímán jako negativní fenomén, který je potřeba vymýtit, dnešní náhled není tak jednoznačný. Připouští, že Oblomov svou nečinností klade horečné lidské aktivitě znepokojivé otázky po jejím smyslu.

Ivana Alexandroviče Gončarova i jeho nejslavnější román si na Vltavě připomínáme obnovenou premiérou dramatizace Jana Strejčka a režiséra Josefa Červinky z roku 1966. V inscenaci se v hlavních rolích představili Jaromír Spal (Oblomov), Otakar Brousek st. (Štolc) a Karolina Slunéčková (Olga).

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související