Nemocnicím hrozí problémy. Z úhrad za intenzivní lůžka dotujeme standardní covidová, varuje ředitel

22. únor 2021

Královéhradecký kraj má nemocnice přetížené pacienty s covidem a hejtman kraje proto jedná o možném převozu pacientů do Polska. „Docházejí lůžka, předminulý týden byly v celé nemocnici jen tři volná. Naše stavební kapacity jsou na hraně, lůžka nemáme kde brát a kam pokládat,“ popisuje ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Aktuálně mají v náchodské nemocnici deset volných lůžek, z toho jen dvě na jednotce intenzivní péče. Ve srovnání s lednem ale naopak o dvě třetiny ubylo zdravotníků, kteří se léčí s koronavirem, minulý týden jich bylo 24.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky snížilo platby pojišťoven za pacienty s koronavirem. V případě pacientů umístěných na umělé plicní ventilaci a ECMO zůstala zachována na 59 tisících korun, zatímco u ostatních lůžek intenzivní péče je nově ve výši 33 tisíc.

„Původní kompenzační vyhláška reflektovala ještě loňskou jarní vlnu koronaviru a úhrady za lůžka intenzivní péče nastavila poměrně komfortně a tam se nedivím, že je úhrada snížená. U standardních lůžek ale ani tehdejší bonus ve výši 2300 korun za lůžkoden nepokryl náklady. Tady ale snížení nerozumím,“ říká Mach a dodává: 

„V tuto chvíli je to bez jakéhokoli bonusu a peníze chybí.“ Zatím podle něj ale nebylo nutné snížit příplatky zdravotníkům za služby na covidových odděleních.

Čtěte také

V náchodské nemocnici se podle slov ředitele podařilo vytvořit velké množství lůžek intenzivní péče a bonusy z nich pomáhají krýt náklady na lůžka standardní a následné péče i na odměny pro zaměstnance.

„Umím si velmi snadno představit, že nemocnice, které nedokáží vyčlenit tolik intenzivních lůžek, se dostanou do finančních problémů. Nejen kvůli odměnám pro zdravotníky, ale i nákladům na léky nebo kyslík. To jsou statisícové až milionové částky měsíčně,“ upozorňuje.

Nebezpečnější mutace?

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška hrozí do konce února vyčerpání kapacit intenzivní péče hned v osmi krajích, a to i kvůli nové britské mutaci koronaviru.

Čtěte také

„Při velmi podobném počtu výskytů jsme nyní plnější, přestože máme vyčleněno více kapacit než na podzim,“ srovnává Mach, což prý může naznačovat že vyšší procento nakažených a hospitalizovaných je v těžším stavu.

Zdravotníci  také mají dojem, že mezi pacienty přibývá mladších ročníků, když si ale Mach porovnal statistiky, zjistil, že poměrné zastoupení pacientů se od podzimu nezměnilo.

„Nicméně vzhledem k tomu, že hospitalizujeme větší počet pacientů, tak se tam častěji objevují i ti mladší. Posun vidím v kategorii 80+, kde došlo ke zhruba čtyřprocentnímu poklesu, což bych přikládal očkování. Druhou dávku ale ještě stále nedostalo obrovské množství seniorů,“ podotýká.

Je čas zpřísnit epidemiká opatření? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související