Německý kulturní projekt Sbor z ulice

27. prosinec 2011

Neobyčejný nápad, odvážný a výjimečný projekt: sbor sestavený z lidí, kteří nestojí právě na výsluní života.

Stefan Schmidt je pianista. První hodiny klavíru měl ve čtyřech letech, první úspěšný koncert jako jedenáctiletý – Mozartův klavírní koncert F-Dur. Po studiu vystupoval v mnoha slavných koncertních sálech v Mnichově, ve Frankfurtu, Madridu i Riu de Janeiru s renomovanými orchestry. V roce 2006 založil se španělským houslistou Davidem Delgadem hudební duo. V tomto složení pravidelně koncertují v Berlínské státní opeře.

Ale to vše je pro Stefana Schmidta stále málo. Vedle své koncertní činnosti, dává hodiny klavíru a jeho žáci pravidelně vyhrávají národní i mezinárodní soutěže. Pracuje také jako sbormistr. Od roku 2003 nacvičuje a vystupuje se 30členým komorním sborem (Charlottenburger Kammerchor). Repertoár je pestrý – liturgické i profánní skladby klasické i moderní, známých i méně známých skladatelů.

Dalo by se říci – naplněný program. Stefan Schmidt zřejmě vnímá čas jinak, nebo si umí svou činnost zorganizovat lépe než normální smrtelníci. V roce 2009 totiž založil ještě jeden sbor. Velmi neobvyklou hudební formaci. Sbor z lidí, kteří se pohybují na sociálním okraji společnosti. Lidé bez střechy nad hlavou, bez práce, bývalí alkoholici, prostitutky. Lidé různého společenského původu a různých věkových kategorií, mající jedno společné: ocitli se z jejich pohledu v bezvýchodné situaci, v životním koutě a rezignovali.

Schmidtův nápad byl prostý: dokázat těmto životním ztroskotancům, že něco umí a dovedou a tím jim otevřít nové perspektivy. Nabídnout jim možnost vybřednutí z jejich beznaděje a rezignace. A opět se potvrdilo: pokud je myšlenka v jádru dobrá, podpořená lidmi s velkým sociálním cítěním a angažovaností, svědomitými a nesobeckými, lze ji proměnit v realitu. A nejen v tu. Promění se v trvale udržitelnou realitu.

Byli bychom ale naivní, kdybychom se domnívali, že stačí pouze to. Zázraky se nedějí. I zázraky musí být financované. A to se Stefanovi Schmidtovi podařilo velmi úspěšně zajistit a zorganizovat. Domluvil s druhým programem německé televize vysílání doku-soapu „Sbor z ulice“. Vysílání bylo velmi úspěšné – jako všechny obdobné pořady, které ukazují jedince, kterým se v posledním okamžiku podařilo vybruslit ze zdánlivě ztracené životní situace.

Po úspěšném vysílání nebylo tak těžké získat sponzory, kteří zatím sboru zajišťují další existenci. Většina členů sboru již nebydlí na ulici, někteří dokonce našli práci. Poslední měsíce horečně zkouší Orffovu kantátu Carmina Burana. 25. ledna mají koncert v Berlínské filharmonii. Carl Orff vypracoval několik verzí této kantáty. V Berlíně bude uvedena verze pro dva klavíry, pět bicích a sbor.

autor: Eva Novak
Spustit audio