Německo je tanker, který se otáčí jen pomalu. Scholz ale provedl velký obrat, říká germanistka

25. leden 2023

Německo odsouhlasilo dodání německých tanků Leopard 2 ukrajinské armádě, o což oficiálně požádalo Polsko, a další obrněnce Ukrajině dodá z vlastních zásob. „Německo v posledních týdnech váhalo a zdůrazňovalo, že se nechce samo ujímat iniciativy, ale vždy postupovat v souladu se spojenci,“ vysvětluje germanistka Zuzana Lizcová.

Rozpory v tom, jak přistupovat k válce na Ukrajině, prý existují i v rámci vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a liberální FDP, přičemž dvě posledně jmenované strany byly pro rychlejší dodávky zbraní a dalšího materiálu, zatímco SPD kancléře Olafa Scholze váhala.

Čtěte také

„Není to tak, že by byla pacifistická nebo nakloněná Rusku, ale je vnitřně rozpolcená. A jak vyplývá z průzkumů veřejného mínění, úplně jasno v této otázce nemá ani německá veřejnost,“ podotýká odbornice s tím, že v otázce dodávky tanků je rozdělena zhruba půl na půl.

Lizcová zároveň dodává, že Německo po roce 1990 profesionalizovalo armádu a domnívalo se, že na vojenskou sílu nebude muset sázet. V posledních letech také výrazně šetřilo ve výdajích na obranu a dnes se ukazuje, že dlouhodobě podfinancované armádě chybí i zcela základní věci nebo výstroj.

Kancléř Scholz hned několik dní po ruské invazi oznámil, že Německo investuje 100 miliard do výzbroje Bundeswehru, aby se z něj stala armáda schopná teritoriální obrany i naplnění spojeneckých závazků.

V zájmu české strany je se na tyto obrovské investice napojit a současně modernizovat i českou armádu.

„Je to skutečně velký obrat v německé politice. V poslední době se o Německu mluví jako o tankeru, který se otáčí jen pomalu,“ připodobňuje s tím, že investování tak obrovské částky zabere čas.

Premiér Petr Fiala (ODS) během návštěvy Berlína odmítl spekulace, že by se Česko ve prospěch Ukrajino vzdalo svých tanků Leopard 2. „V zájmu české strany je se na tyto obrovské investice napojit a současně modernizovat i českou armádu,“ zdůrazňuje.

Německá rýma, česká chřipka

Vedle zbraní Fiala se Scholzem jednal o dodávkách zkapalněného zemního plynu přes terminál v Lubminu. „Pokud dojde k dohodě, bude to velký krok ve vzájemné spolupráci. A je to zajímavé, protože otázka energetiky byla v česko-německých vztazích po dlouhá léta sporná,“ připomíná.

Česko je na Německo úzce napojené. Když v ekonomickém smyslu dostane rýmu, tak my dostaneme chřipku.

Německo přitom zkapalněný zemní plyn dlouho odmítalo jako neekologický a také drahý ve srovnání s dodávkami levného plynu z Ruska. Po ruské invazi na Ukrajinu a konci dodávek se ale Německo vrhlo na diverzifikaci a postupuje v ní rychle a efektivně.

Čtěte také

Kancléř Scholz je přitom znám tím, že mu dlouho trvá, než se odhodlá k nějakému rozhodnutí. „Jeho komunikační strategie je neefektivní a trochu nešťastná. Není schopen své kroky na mezinárodním poli i v domácí politice vysvětlovat a dostat na svoji stranu veřejnost,“ vysvětluje Lizcová důvody, proč německé vládě důvěřuje jen asi třetina obyvatel.

Německou veřejnost i ekonomiku trápí inflace a drahé energie, Scholz přesto věří, že se země vyhne hospodářské recesi. A mimo jiné poskytuje velkorysou podporu německým firmám, což jim dává konkurenční výhodu.

„Česko je na Německo úzce napojené. Když v ekonomickém smyslu dostane rýmu, tak my dostaneme chřipku. Můžeme debatovat o férovosti podpory, ale naším zájmem je, aby německá ekonomiky jako tahoun té evropské fungovala, protože z toho profitujeme i my,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.