Německé requiem - ZRUŠENO

24. leden 2022

Rudolfinum, pondělí 24. ledna 2022 od 19.30 hodin. 

Vážení posluchači, 
plánovaný koncert, který se měl uskutečnit v pondělí 24. 1. 2022 v Rudolfinu se bohužel konat nebude.

Z důvodů výskytu nemoci Covid-19 u jednoho z našich kolegů jsme nuceni pondělní koncert zrušit. Pro koncert se snažíme najít nový termín, prosíme Vás o trpělivost, budeme Vás co nejdříve informovat.
Sledujte naše webové stránky. V případě dotazů nás kontaktujte prosím na socr@rozhlas.cz.

Děkujeme vám za pochopení.
Symfonický orchestr Českého rozhlasu

sopranistka Christina Landshamer

Violoncellový koncert, kontrastní a novátorský, znějící ve čtyřech částech bez přerušení, je jedním z Lutosławského nejoceňovanějších a nejhranějších děl. Premiéru měl v Royal Festival Hall v Londýně na podzim roku 1970. Hrál Bournemouth Symphony Orchestra s Edwardem Downesem, sólo přednesl Mstislav Rostropovič, jemuž byla skladba věnována. Na večeru rozhlasových symfoniků se sólového partu ujme Alban Gerhardt.

barytonista Michael Nágy

Brahmsovo Německé rekviem ani vzdáleně nepřipomíná katolickou mši za zemřelé. Jedná se o koncertní kantátu s hlubokým duchovním obsahem o víře a naději, o životě a smrti, o vykoupení a spasení. Z hlediska koncepce pak jde o dílo nesmírně moderní. Celou skladbu prostupují vedle vědomí o pomíjivosti všeho na Zemi především emoce a nálada hlubokého, možná trochu melancholického, ale útěšného zamyšlení nad základními křesťanskými jistotami a hodnotami, jako jsou víra ve věčnost života a život v lásce nebo přesvědčení o požehnání pro spravedlivé. Text skladatel vybral a sestavil z vhodných biblických veršů, a to v německém překladu Martina Luthera. V pozadí takto hluboce duchovně vyznívající kompozice stojí úmrtí dvou Brahmsovi blízkých lidí – matky a Roberta Schumanna, kterému vděčil za mnohé.

PROGRAM
Witold Lutosławski
Koncert pro violoncello a orchestr
Johannes Brahms
Německé rekviem


Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich – dirigent
Alban Gerhardt – violoncello
Christina Landshamer – soprán
Michael Nágy – baryton
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek – sbormistr

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu