Německá verze zpravodajského kanálu RT zmizela z evropského satelitu, alternativou má být internet

11. leden 2022

Spuštění německojazyčné verze zpravodajského kanálu RT se našim západním sousedům příliš nezamlouvá. Koncem prosince byla na družici Eutelsat 9B přerušena její distribuce, tento týden následoval s opojením i satelit Eutelsat 16A. Na Astře nebo Hotbirdu vůbec německá verze RT nevysílá.

Prorusky orientovaná zpravodajská stanice RT v německé verzi má problém proniknout do nabídek operátorů. Její klasická distribuce je v tuto chvíli velmi omezená.

Diváci, kteří ji chtějí sledovat ze satelitu, musí mít zajištěn příjem z družice Express AM 8 na 14 stupních západně, který není pro běžného tuzemského diváka atraktivní. V tomto případě jako by program ze satelitu vůbec nevysílal.

Pomyslným jablkem sváru mezi německou a ruskou stranou se stal ve druhé polovině prosince loňského roku krok mediálního regulátora MABB pro Berlín a Braniborsko. Ten nařídil telekomunikační společnosti Eutelsat odstranění RT z družice Eutelsat 9B. Program neměl od MABB platnou licenci. Tento týden bylo ukončeno šíření programu i na satelitu Eutelsat 16A na 16 stupních východně.

Prosincový krok MABB vedení RT nepotěšil a ta vydala následující tiskové stanovisko. Diváci mohou novou zpravodajskou stanici sledovat například na internetu včetně aplikace pro Smart TV, a to na několika platformách. Tato možnost se týká i Česka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související