Německá jazzová legenda Klaus Doldinger slaví 75 let

16. červen 2011

Všichni znají jeho hudbu – i když třeba nevědí, že ji napsal právě on. Znělka Místa činu nebo hudba k filmu Ponorka a 50 natočených desek – Doldinger je nejznámějším německým jazzovým exportem.

Pětasedmdesátka není pro jazzového muzikanta žádné stáří. Davovi Brubeckovi je devadesát a stále hraje, George Shearing hrál do dvaadevadesáti, takže sedmdesátiletý Chick Corea má před sebou ještě mnoho plodných hudebních let.. Nevím, jestli někdo tento zvláštní fenomén podrobil bližšímu zkoumání, ale fakta mluví za sebe: jazzoví hudebníci žijí dlouho. Přesně v tomto duchu – ani Klaus Doldinger nepomýšlí na odchod do důchodu, i když by na něj měl již dávno nárok. Ani finanční tíseň mu nehrozí, tantiémy to nedovolí.

Doldinger je Berlíňan, narodil se tam v roce 1936, ale dětství prožil ve Vídni. Po válce se rodina přestěhovala ke strýci do Bavorska a tam měl poprvé v životě možnost slyšet jazzový orchestr černých hudebníků – amerických vojáků. To bylo ono osudové setkání. Nasměrovalo ho na cestu, kterou se umělecky i komerčně úspěšně ubíral celý život. Ale nepředbíhejme.

Nejprve studoval na konzervatoři v Düsseldorfu hru na klavír, na klarinet a hudební teorii. První zkušenosti na pódiu získal s dixilandem, který spoluzakládal. První turné po Americe absolvoval ve 24 letech. Za zmínku jistě stojí, že na ně byl vyslán Goethe-Institutem. V New Orleansu hrál mimo jiné s Georgem Lewisem a udělili mu zde čestné občanství.

V roce 1962 vznikl Klaus Doldinger Quartett a Doldinger podepsal první smlouvu s firmou Philips. Natočil první desku s titulem Jazz made in Germany, která měla obrovský mezinárodní úspěch. Jedním z důvodů patrně bylo, že Doldingerova formace nehrála žádný „bílý“ cool jazz, ale spíše bepop. Bepop vznikl ve 40. letech, vystřídal swing a stal se jedním ze základů moderního jazzu.

Následovala další turné – do Maroka a Francie. V roce 1971 založil Doldinger slavnou skupinu Passport. Natočil s ní u Atlanticks Records 28 alb. Mimochodem Passport byl první německý band u této firmy. Za bubny tenkrát seděl Udo Lindenberg. Passport se stal odrazovým můstkem pro mnohé německé jazzové talenty. Její dnešní aktuální složení je kromě Klause Doldingera, který hraje na sopran- a tenorsaxofon – Michael Horne keyboard, Ernst Ströer – percussion, Australan Peter O'Mara – kytara, Patrick Scales – elektrická kytara a Christian Lettner – bicí.

Když není Klaus Doldinger se svou skupinou zrovna někde ve světě na turné, komponuje hudbu pro film a televizi. Má tolik nabídek, že některé – i když zajímavé – musí odmítat. Kromě jeho nejopakovanější znělky k Místu činu a Oscary ověnčeného filmu Wolfganga Petersona Ponorka, jmenujme alespoň Nekonečný příběh, natočený podle románu Michaela Endeho.

K jeho pětasedmdesátinám vyšly dvě nové nahrávky Inner Blue s jeho skupinou Passport a Symphonic Project s nejznámějšími filmovými aranžmá. Klaus Doldinger žije od roku 1968 v Bavorsku, od roku 1978 vlastní nahrávací studio.

autor: Eva Novak
Spustit audio