Německá ARD investuje do rozvoje teletextu, migruje ho na jedinou HbbTV nabídku

18. leden 2022

Důkazem, že ani v roce 2022 nemusí být teletext nutně mrtvou službou, je přístup německé veřejnoprávní televize ARD. Ta v těchto měsících migruje svůj divácký servis dostupný skrze platformu HbbTV – virtuální červené tlačítko, na jedinou platformu a opouští model doposud unikátních nabídek zemských programů.

Řešení, které představila agentura TeraVolt, umožňuje všem zemských televizím sdružovat své teletexty HbbTV pouze do jednoho systému a vysílat je společně. Nahrazuje dříve používaná individuální řešení. Zároveň dochází k přechodu na jednotné uživatelské rozhraní, které divákům usnadňuje navigaci. V budoucnu budou všechny teletexty HbbTV spravovány v jednom systému, čímž vzniknou provozní synergie a nové možnosti redakční spolupráce.

ARD začala s migrací loni na podzim, konkrétně v září, v případě bavorské veřejnoprávní televize, v prosinci následovala RBB pro Berlín a Braniborsko. Spojení NDR a ARD Textu je naplánováno na první kvartál 2022. Systém může být konfigurován ARD nezávisle a individuálně pro příslušné zemské vysílací společnosti. Zobrazení dat probíhá na platformě HbbTV prakticky v reálném čase a konfiguraci je možné provádět z vícero zdrojů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související