Nela Bártová: Na konci chodby je ráno. Svět na pomezí reality a snu

30. duben 2023

Na konci chodby je ráno… možná ale není. Možná je to jen iluze bdění po procitnutí z tripu. Pokřivené rozměry všednosti tkané jehlou existence. Člověk v něm odmítá zapomenout své představy o smysluplném životě, odmítá pozbýt své sny, odhodlává se ke změně svého počínání a zároveň se propadá do marnosti vlastního tápání. Nevzdává se a selhává. Rotuje v bludných kruzích samoty případně rovnou v kruzích pod očima. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Julie Goetzová
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 29. 4. 2023
Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Na konci chodby je ráno je titulní báseň sbírky Nely Bártové, která byla v roce 2022 nominována na cenu Magnesia Litera. Nela Bártová studuje na pražské AVU a vedle poezie a výtvarného umění se věnuje také hudbě. Její poezie je autentická, otevřená, citlivě reagující na nutnost žití. Je zároveň originální generační výpovědí, velmi soukromou zprávou z vlastního nitra a místy rovněž informací o generacích rodičů či prarodičů.

Nela nás s sebou vezme na trip i na louku. A často nepoznáme, kde právě jsme. Nela svět poslouchá a vidí, zaznamenává, vtahuje do sebe a vydává osobitá svědectví v podobě výtvarných instalací, videoartu, vjingu nebo drsně poetických příběhů, které jsou často pouhým záznamem reality. Neboť – kde jinde hledat poezii, než v místech, která dobře známe? Návod k poslechu: nedejte se zmást depresivním obalem, hledejte jádro z humoru. Často budete úspěšní. A nebo taky ne.

autor: ele
Spustit audio

Související