Několikrát na mši

21. červen 2018

Festival Smetanova Litomyšl zařadil na víkend dvakrát Bachovu Mši h moll. Tři dny na to se Pražští symfonikové rozloučí se sezónou rovněž netypickou mší a také dvakrát za sebou stejnou – Janáčkovou Glagolskou. Petr Veber se na oba programy těší jako na výjimečné.

Cílem a účelem hudby je podle Johanna Sebastiana oslava Boha a osvěžení duše. Byl geniální hudebník jako tvůrce i jako interpret. K tomu byl ovšem neoddělitelně evangelík, vzdělaný a uvažující, upřímně věřící a se samozřejmostí svou křesťanskou víru prožívající, reflektující i praktikující. Nicméně zrovna Mše h moll, výjimečná, velkolepá a vznešená, není typicky protestantskou hudbu s jasným teologickým poselstvím daným srozumitelným německým textem. Jde o poslední Bachovo velké dílo – a překvapivě v jeho případě sáhl k latinským slovům mešního ordinária užívaného katolickou církví. Jako kdyby zde snad toužil to nejlepší ze svého umění a tvorby uchovat pro budoucnost v univerzální podobě… V litomyšlském piaristickém chrámu zazní toto arcidílo v nastudování švýcarského dirigenta Rudolfa Lutze, našeho předního souboru Collegium Marianum a zajímavých tuzemských pěvců.

Janáček měl, co se týče víry, zázemí katolické, ale zrovna v souvislosti s Glagolskou mší, také pozdní skladbou, se vůči jednomu recenzentovi ohradil proslulou úsečnou větou „Žaden stařec, žaden věřici“. Staroslověnský text a celková koncepce a výraz činí z této originální skladby kompozici ryze koncertní a z duchovního hlediska panteistickou, spíše než ryze křesťanskou. Glagolskou mši uvede Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK v Obecním domě v Praze ve středu a ve čtvrtek se svým finským šéfdirigentem Pietarim Inkinenem, který v první polovině programu navíc v české premiéře představí úplně poslední dílo významného skladatele své vlasti Einojuhaniho Rautavaary, jehož život se uzavřel před dvěma roky. Má název Na počátku.

A o den dřív, v úterý 26. června, se v Praze mimořádným způsobem zviditelní ještě Česká filharmonie. Na Hradčanském náměstí pořádá již šestým rokem open-air koncert, připomínající tentokrát sto let Československa. Spoluúčinkovat budou v orchestru tradičně také žáci základních uměleckých škol a večer má podpořit projekt Člověka v tísni Lepší škola pro všechny. Mimořádná letní záležitost.

Čtěte takéSmetana na mnoho způsobů

autor: Petr Veber
Spustit audio