Někdy písnička bolí, říká Jan Žamboch nominovaný na cenu Anděl

3. únor 2019

Domácí násilí, vzpomínka na válku v Jugoslávii i další emoce najdou posluchači v písních Jana Žambocha, které vyšly na sklonku loňského roku na novém albu skupiny Žamboši nazvaném Louvre. Je to deska úspěšná, figuruje například ve folkové kategorii v letošních nominacích na hudební ceny Anděl. Jan Žamboch přijal pozvání do Hudebny Aleše Opekara, která se vysílá v rámci vltavské programové řady MusiCafé nově vždy první neděli v měsíci.

Žamboši, to jsou hlavně manželé Jan a Stanislava Žambochovi, kytarista a zpěvák a akordeonistka, s nimiž na bicí vystupuje Jiří Nedavaška. Kořeny vsetínského tria spadají až do roku 2002. Folková východiska mísí s nejrůznějšími staršími i novějšími inspiracemi různých typů a žánrů. Jan Žamboch v Hudebně přiblížil i náměty a příběhy vybraných písniček.

Skupina Žamboši

Song Málem bych zapomněl věnoval své mámě, která před krátkým časem zemřela.

Hledali je autorovou katarzní písní - vznikla kvůli krizi u nich doma. Žena jej podezřívala, že není rád na světě a trpí depresí, pro autora však temnější texty znamenaly jen očistu a cestu ke šťastnějšímu bytí.

Hanina káva je rozlitá zpracovává téma domácího násilí. Příběh čtyř žen se smyšlenými jmény autor poznal ve svém okolí. „Kamarád mi říkal, to je hororová píseň, jestli jsi mě chtěl přinutit, aby mě písnička bolela, tak tahle opravdu bolí,“ svěřuje se Žamboch a dodává: „Ten osud žen je pro mě důležitý, když si ho samy vybírají a ve svazku, kde se dějí hrozné věci, zůstávají.“

Verše V zahradě jsou také věnovány ženám, ale tak trochu z opačného pohledu. „Aby přežily svazky s námi muži, potřebují občas něco pozabíjet, třeba to dělají na zahradě, kde sejmou něco srpem a spálí.“ Jan Žamboch přiznává, že tuto ženskou očistu vypozoroval u několika kamarádek a jednu z nich cituje:

Musela jsem jít na zahradu něco udělat kosou, abych toho mýho nezabila...

Ani Obrazy z Osijeku nejsou romantickou selankou. Jde o zkušenost bubeníka Jiřího Nedavašky, který cestoval v roce 1991 s humanitární výpravou do bývalé Jugoslávie.  Příběh setkání s válkou zaznamenal Nedavaška na svém webu. Jan Žamboch jej po letech zhudebnil do pětiminutové zkratky.

Poslechněte si kompletní vydání Hudebny Aleše Opekara s hudebními ukázkami i sestřihem rozhovoru s Janem Žambochem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.