Nejvýznamnější klavíristky 20. století a jejich osudy

18. září 2017
Rondo

Klavírista Jan Bartoš  se ve svém pořadu soustředí i na méně známé pianistky a jejich mnohdy fascinující osudy. V každém díle autor představuje osm osobností, které zásadním způsobem přispěly k interpretačnímu umění minulého století.

Jsou to například ruská klavíristka Taťána Nikolajeva, Američanka Rosalyn Tureck, specialistka na Bacha, dále Clara Haskil jako interpretka Mozarta.

Dojde ale i na umělkyně, které měly příležitost studovat s velkými osobnostmi romantické epochy a na francouzské pianistky, které měly nejblíž k impresionistům. Druhý díl uzavírá slavná argentinská pianistka Martha Argerich.

Ruská pianistka Taťána Nikolajeva

Ruská pianistka Taťána Nikolajeva se na mezinárodní hudební scéně objevila v 50. letech spolu s generací ruských klavíristů v čele se Svjatoslavem Richterem a Emilem Gilelsem. Spolupracovala s Dmitrijem Šostakovičem na jeho 24 preludiích a fugách a tento velkolepý cyklus také v premiéře provedla.

Logo

Rosalyn Tureck patří k největším bachovským interpretkám a v jejím podání v pořadu zazní oblíbená Bachova Partita B dur. Při mozartovské interpretaci Clary Haskil si budeme moci připomenout, proč si ji váží takové osobnosti jako papež František.

Prostor dostanou i nahrávky dvou nejvýznamnějších pedagožek 20. století Nadii Boulanger a Rosiny Lhevinne. Největší prostor v Rondu zaujímá Myra Hess, nositelka Řádu britského impéria za organizování koncertů v bombardovaném Londýně za 2. světové války.

Logo

Ronda se také věnují pianistkám, které ještě měly tu možnost studovat s velkými osobnostmi romantické epochy. Etelka Freund se přátelila s Brahmsem a Fanny Davies studovala u Clary Schumannové. Eileen Joyce a Rosita Renard u nás nejsou příliš známé, kromě jejich nahrávek se také seznámíme s jejich životními příběhy.

Logo

Francouzské interpretky Marcelle Meyer a Madelaine de Valmalete studovaly díla impresionistů Debussyho a Ravela pod dohledem obou autorů. Prostor v Rondu také dostávají oblíbenkyně legendárního Svjatoslava Richtera - Annie Fischer zahraje půvabnou Sonátu Fis dur L. van Beethovena a Eliso Virsaladze výběr z Chopinových Etud.

Dvoudílný pořad uzavře svou fenomenální interpretací Ravelova Kašpara noci argentinská klavíristka Martha Argerich.

autor: Jan Bartoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.