Největší scénografická výstava opanuje Prahu

20. červen 2007

Jedenáctý ročník výstavy Pražské Quadriennale probíhá do neděle 24. června v prostorách Průmyslového paláce na Výstavišti, ale také v pražských ulicích, v některých divadlech a dalších institucích.

Výstava, která probíhá pravidelně od roku 1967, letos slaví kulaté výročí a honosí se také rekordní účastí téměř šedesáti států a několika tisíc zahraničních odborníků. Je rozdělena do několika sekcí, z nichž nejobsáhlejší je část národních expozic. Svůj pavilon tu však mají také scénografické školy. Desetidenní výstava má bohatý doprovodný program, díky němuž odkládá statickou podobu a neustále připomíná, že divadlo je živé umění.

Při vstupu do střední haly Veletržního paláce návštěvníka ohromí osmnáctimetrová babylónská věž, kolem níž se nachází prostor vyhrazený pro dílny. Na ochoze této haly je umístěna sekce divadelní architektury a technologie, kde se mohou zájemci seznámit s nejnovějšími trendy a realizacemi divadelních budov. Segment je také vybaven nezbytným barem a architektonickým sálem, kde se konají přednášky i promítání. Expozice volně přechází do exteriéru, tedy na terasu nad hlavním vchodem do paláce. Českou architekturu reprezentuje objekt v podobě lodi od Josefa Sodomky, který uvnitř dokumentuje provoz lodi Tajemství bratrů Formanových. Zvenku je bohatě výtvarně pojednán: zvědavci a hlavně děti jistě ocení rozmanité kliky, háčky, knoflíky a šňůrky, díky nimž se rozhýbávají barevné postavičky obyvatel lodi.

Loď Tajemství

V levém křídle se nachází mezi jinými také pavilon České republiky, který připravil tým Matěje Formana. VEJDIVYJDI, jak se projekt jmenuje, připomíná pouťovou atrakci a zároveň divadelní zákulisí. Skládá se z několika tajuplných zákoutí, kde si mohou návštěvníci zahrát s medvědí kapelou, nechat se nalíčit a zavést do broučkova hájemství nebo nahlédnout do divadelní "kuchyně", kde se všechny tyto atrakce připravují a dotvářejí.

Česká republika - národní expozice

Pravé křídlo paláce, kde je rozmístěna druhá polovina pavilonů národních expozic, ozvláštňuje PQ bar od Krištofa Kintery. Expozice překypují nápady, snaží se návštěvníka přitáhnout, upoutat, pobavit, šokovat a seznámit s národní kulturou a scénografií. Často nejsou určeny jenom k dívání, ale k osahání, vyzkoušení a očekávají interaktivně naladěné diváky. Jen namátkou: Japonci designovali svůj stánek jako sushi bar, expozice Hongkongu upozorňuje na komercionalizaci umění a rostoucí konzum. Páteční průtrž a návalový déšť pronikly do Průmyslového paláce a na určitou dobu některé jeho části připodobnily expozici Ruska, skrze niž se musí procházet v galoších, neboť je zaplněna po kotníky vodou.

Bar

Způsob, jakým jsou pojednány jednotlivé stánky, je zkrátka stejně rozmanitý jako kultury a tradice národů, které se zde prezentují. Pražské Quadriennale bylo sice původně určené především divadelníkům a studentům, kteří se zde mohou setkat na jediném místě a předávat si zkušenosti formou workshopů, přednášek i neformálních setkání, zároveň je ale zajímavé a zábavné i pro laickou veřejnost. Na své si přijdou i děti, jimž je věnována samostatná sekce.

Japonsko

Image výstavy připravil Krištof Kintera, který prostory i propagační materiály protkal červenobílými páskami, které známe ze záborů ulic. Leitmotivem se stala transportní bedna, v níž mnohé exponáty přicestovaly a která je pro výtvarníka nositelem tajemství a překvapení. Jako motiv se opakuje na logu, poutači, odpočívadle i odpadkovém koši. K oddechu návštěvníků od bohaté a rozsáhlé výstavy jsou k dispozici dva bary, z nichž ten rozsáhlejší je zároveň místem diskusí a některých pořadů. Místo k odpočinku je pojednáno hravě a nevšedně: místo stolků pytle s cementem, jako sedačky slouží nafouknuté papírové pytle.

Bar

U příležitosti mamutí akce, kterou pořádá Divadelní ústav, vychází také několik publikací (mimo jiné tituly Kronika PQ, Nachové plachty na lodi Tajemství bratří Formanů, Král Ubu - Jarry & Grossman & Fára) či probíhají samostatné výstavy (obsáhlá expozice v Obecním domě František Tröster - Básník světla a prostoru či David Borovskij: umění a paměť v Českém centru v Rytířské ulici). Výběr akcí je tedy bohatý, stačí si jen vybrat z programu a jubilejní PQ 07 nepropást.

Loď Tajemství
autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu