Největší satisfakcí je spokojený pacient, říká ortoped Petr Fulín

24. listopad 2018

Hostem Patricie Strouhalové byl Petr Fulín, asistent na 1. Ortopedické klinice 1. LF UK a FN Motol a lékař týmu HC Rytíři Kladno. Učí v oboru fyzioterapie a je instruktorem operačních kurzů zaměřených na plastiku ramenního kloubu. Za sebou má stáže ve Francii, Polsku, Španělsku či Švédsku. Jak se starat o své tělo, aby klouby nebolely? Poslechněte si celý rozhovor.

Pohybový aparát je velmi komplexní struktura, která stojí na opěrné soustavě tvořené kostmi a klouby. Důležité jsou i měkké tkáně, vazivo, šlachy, svaly. A samozřejmě výživa a impulsy, cévní systém. Protože pohybový systém je komplexní, péče o něj musí být také komplexní. „Základem jsou režimová opatření: vyvážená strava, pravidelný pohyb, udržování optimální tělesné hmotnosti,“ vyjmenoval doktor Fulín mantru zdravého těla a přidal další doporučení: „Pacient má dělat, co má rád, co mu přináší uspokojení.“

Chcete ulevit vašim kloubům? Choďte a zapomeňte na pantofle!

páteř, záda, krční páteř, klouby

Pokud celý život převážně sedíme, máme nadváhu a navíc nosíme špatné boty, bolesti kloubů nás neminou. Proto pardubický lékař Jan Tišer doporučuje pohyb jako základní prevenci. Nejlepší je podle něj chůze, která je pro člověka přirozená.

Zároveň však platí, že faktory onemocnění jsou individuální. Někdo může skákat celý život bez poškození, někdo bude mít po jednom skoku artrózu. U některých onemocnění hraje roli také genetika. A ne všechny potíže s klouby spadají do kompetence ortopedů: třeba dna, „onemocnění palce“.  „Je to metabolické onemocnění, v krvi se hromadí více kyseliny močové, která se v podobě krystalů ukládá do oblastí kloubů. První bývá právě palec na noze. Začne v něm akutní zánět a zarudnutí kloubu. Lidé jsou nejdřív za námi, dokážeme jim ulevit od bolesti,“ řekl v rozhovoru s Patricií Strouhalovou pan doktor Fulín.

Onemocnění artrózou se posouvají do nižšího věku. Jednak v důsledku vysokoenergetických úrazů při autonehodách, jednak s větším rozptylem sportů, kde dochází k úrazům. Pacientům s kloubním onemocněním výrazně pomáhají endoprotézy. „Umělými klouby chceme pacienta zbavit bolesti a obnovit jeho hybnost, aby si pacient mohl život užít.“ Endoprotézy pomáhají i dětským pacientům. Jsou udělány tak, aby děti mohly adekvátně růst. „Úspěch u pacientů je naše gros, proto to děláme. A vždy je co zlepšovat,“ dodal pan doktor Fulín.