Největší motivací je se zlepšovat. Vždycky se dá postoupit o krok dál, říká šachový velmistr Thai Dai Van Nguyen

6. březen 2019

Thai Dai Van Nguyen je nejmladší šachový velmistr české historie. Je mu sedmnáct let, titul získal krátce po šestnáctých narozeninách. Studuje německou školu v Praze, umí německy, anglicky, vietnamsky a česky. Co musí šachový velmistr umět? Jak se mu hrají šachy s počítačem? A co ho baví kromě šachů?

Šachy se naučil hrát, když sledoval, jak jeho otec učí hru staršího bratra. V osmi letech je oba dokázal porazit. Už o rok později překvapivě vyhrál zlatou medaili v kategorii do deseti let. „Tehdy jsem trénoval s novým trenérem teprve dva měsíce a byl to překvapivý výsledek. Trenér čekal, že skončím v první dvacítce. Ten okamžik vnímám jako začátek kariéry,“ vzpomíná Thai Dai Van Nguyen na rok 2010.

Dnes začíná mezinárodní šachový turnaj Prague Internatioan Chess Festival. Vítěz kategorie Challenger má možnost startovat na turnaji Masters. „To by pro mě byl asi největší úspěch v kariéře, ale protože nepatřím k favoritům, chtěl bych hrát hlavně pro zábavu. Peníze nejsou motivace, pro mě je nejvyšší motivace se zlepšovat a mít dobré výsledky,“ uvažuje.

Vietnamské dítě hraje s ukrajinským šachy, ani jedno neumí česky, ale výborně si rozumí

Evelína, dívka původem z Moldávie

Andrea je Češka, Evelína se narodila v Moldávii, a díky tomu se znají. Andrea Chvátalová je zástupkyní ředitele Centra multikulturního vzdělávání v Jihlavě, Evelína před čtyřmi lety využila jejich pomoc. „Když jsem přišla do Jihlavy, moc jsem nemluvila česky. Do České republiky nejdřív odešel tatínek, dva roky po něm maminka a pak teprve já. V Moldávii se o mě starala babička,“ vyprávěla jedenáctiletá okatá Evelína v Dobrém dopoledni.

Jak takový šachový trénink vypadá? Nejdůležitější je soustředěnost. „Bývá to partner nebo trenér, sedíme spolu šest sedm hodin a snažíme se koncentrovat.“ S počítačem se koncentrace trénovat nedá, je příliš rychlý – to je ale zase dobrá pomůcka: „Počítače jsou velmi silní soupeři, nedá se s nimi vyhrát. Snažím se od počítačů něco naučit a aplikovat to proti soupeřům,“ vysvětluje Thai Dai Van Nguyen.

Kromě tréninku je podle něj k úspěchu zapotřebí talent a pracovitost. „Dobrý šachista musí umět rychle propočítávat varianty, ale talent není klíčový. Hlavní je vášeň pro šachy, že se vám šachy líbí. A pracovitost, to je nejdůležitější součást úspěchu,“ myslí si mladý šachový velmistr.

Thai Dai Van Nguyen, nejmladší český velmistr

Důležitá je také fyzická kondice. „Kromě školy a šachů mám velice rád sporty, hraju tenis, chodím cvičit do fitka a sleduji fotbal a Formuli 1. Šachový profesionál musí mít dobrou fyzičku, ale pohyb je prostě zdravý, důležitý.“

Dnes ho čeká zápas se současnou mistryní světa z Číny. „Chci si tu partii s nejlepší ženskou hráčkou na světě užít a snad vyhraju,“ říká Thai Dai Van Nguyen.  Je v hraní šachů rozdíl mezi muži a ženami? „Je tam určitý rozdíl ve stylech. Ženy hrají víc agresivněji, přímočařeji než muži. Je to ale jen můj dojem, nehrál jsem tolik partií se ženami.“

autoři: Lucie Výborná ,