Největší kladenské sídliště se mění. Jeho vzhled mohou ovlivnit i sami obyvatelé

26. březen 2013

Největší a nejstarší kladenské sídliště Kročehlavy postupně mění tvář. Aktuálně byla pro vlastníky domů a bytů vypsána třetí výzva k čerpání evropských peněz v rámci Integrovaného plánu rozvoje města. Majitelé nemovitostí mohou například změnit vzhled svého bydlení, podobně jako třeba bezbariérový dům Meta.

„Udělali třeba parkoviště, tam tu silnici, to vysázení stromů, lavičky, je to oproti dřívějšku hezké,“ chválí Gertruda Šarapatková, která v Kladně prožila většinu svého života, proměnu Kročehlav. Tamní sídliště je nejen největším v Kladně, ale i v celých středních Čechách.

Původně byly Kročehlavy samostatnou obcí, v roce 1931 dokonce povýšenou na město. V době Protektorátu Čechy a Morava pak byly poprvé připojeny ke Kladnu, a i když se po druhé světové válce na chvíli osamostatnily, pouhý rok po osvobození se s ním zase spojily. První část výstavby zdejšího sídliště nazvaného 9. května byla dokončena v roce 1971.

Současné vedení Kladna vypracovalo velký projekt, díky kterému na obnovu Kročehlav čerpá od roku 2009 do letoška peníze z Evropské unie. „Hlavní účel byl, aby to sídliště nedegradovalo, aby se z toho nestávalo celé jedno obrovské ghetto,“ říká kladenský primátor Dan Jiránek z ODS a dodává:

„Protože tohle sídliště je rozhodně největší ve středních Čechách, bydlí v něm zhruba 35 tisíc obyvatel. Celková dotace byla zhruba 300 milionů korun. Opravila se za to spousta domů, část se předělá na pěší zónu.“

Domy mohou proměnit jejich vlastníci

Na projektech proplacených v rámci už dvou vypsaných výzev ale město nějaké peníze ušetřilo. Proto teď mohou o dotace až do konce dubna požádat i vlastníci domů a bytů. „Tady nám zbylo 11 milionů korun, a proto ta výzva pro vlastníky domů v oblasti sídliště Kročehlavy, kteří mohou požádat na statické zajištění, zateplení, výměnu oken, výměnu výtahů,“ vysvětluje primátor.

Další kročehlavské domy se tak mohou proměnit podobně jako bezbariérový dům Meta, ve kterém žije několik set především tělesně postižených lidí. Dnes ho mine jen málokdo. Je to pestrobarevný dům s barevnými balkony naproti nákupnímu centru Oáza.

„Dřív Meta vypadala poměrně zchátrale. Její balkony byly dřevěné… Myslím si, že prostředí takového bydlení právě pro lidi se zdravotním postižením bylo velmi nedůstojné a diskriminující,“ popisuje ředitelka zdejšího centra pro zdravotně postižené Martina Hrubá.

Nové parkoviště v Kladně-Kročehlavech

Podle ní jsou teď obyvatelé Mety spokojenější, nejen proto, že dům vypadá optimističtěji. Kvůli zchátralým oknům se byty dříve špatně vytápěly. Meta teď navíc lépe zapadá i mezi okolní domy na sídlišti.

„Meta vznikla v dobách minulých, kdy bylo zvykem a běžným přístupem k řešení problematiky života lidí se zdravotním postižením to, že se komplexy pro ně stavěly na okrajích měst a trošičku mimo okolní společnost. Díky tomu, že tady výstavba teď narostla, se Meta dostává do běžného života města,“ vysvětluje Hrubá.

Spustit audio