Největší a nejmodernější obchodní dům. V Bílé labuti byl první eskalátor v interiéru

4. prosinec 2018

V seriálu Mozaiky mapujeme s architektem a historikem architektury Petrem Klímou minulost i současnost architektonicky pozoruhodných obchodních domů v Praze.

Prvorepublikový Palác ARA na nároží Perlové ulice a ulice 28. října byl otevřen v roce 1931 a za socialismu fungoval jako Obchodní dům Perla. Po revoluci z něj obchody zmizely a teď prochází další rekonstrukcí. Palác je dílem architekta Milana Babušky, který se specializoval zejména na projekty veřejných budov a průmyslových staveb. A je také naším dalším zastavením v rámci seriálu po stopách architektonicky pozoruhodných budov pražských obchodních domů.

Logo

Ve své době byla Bílá labuť největším a nemodernějším obchodním domem ve střední a východní Evropě. Proto nemůže chybět v našem seriálu po stopách architektonicky pozoruhodných staveb obchodních domů v metropoli. Bílou labuť nechala postavit progresivní společnost Brouk a Babka. Ta v Československu provozovala síť obchodních domů, které vynikaly svou architektonickou úrovní. Funkcionalistický obchodní dům v ulici Na Poříčí navrhli architekti Josef Kittrich a Josef Hrubý, a když byl v roce 1939 otevřen, stal se okamžitě senzací. Mimo jiné i proto, že v něm byl první interiérový eskalátor v Československu...

Spustit audio