Nejslavnější zrzka na Ostrově prince Edwarda

22. srpen 2006

Lucy M. Montgomeryová napsala dívčí román o zrzavé Anně z východokanadské provincie Ostrov prince Edwarda téměř před sto lety, přesto postava zasněného sirotka žije v místě svého zrodu dál vlastním bujným životem.

Spisovatelka líčí v knize, která česky vyšla pod názvem Anna ze Zeleného domu, idylické prostředí kanadského venkova, které působí o to přitažlivěji, že jej popisuje očima neustále snící hrdinky. Anna vidí vše kolem sebe fantasticky krásné, úžasně romantické, nebo k smrti strašidelné. I když kvalita románu a především jeho nekonečných pokračování je trochu pochybná, není divu, že tak přitažlivě vylíčenou končinu chtějí mnozí čtenáři a turisté navštívit.

Sídlo spisovatelky Lucy Montgomeryové v Cavendishi a nedaleký Annin dům "Green Gables" se tak staly vyhledávanou turistickou atrakcí. A nejen to: objekty byly vyhlášeny dokonce Národní historickou památkou. Davy turistů denně přijíždějí na obří parkoviště, aby poctivě zaplatily 19 dolarů (téměř 400 korun) a zhlédly místo spisovatelčiny inspirace. "Green Gables" (Zelený dům) však podezřele připomíná tisíce dalších dřevěných domečků roztroušených po Kanadě. Můžete se však projít Alejí milenců a spatřit Rusalčino jezírko nebo se vyfotit se stoprocentně autentickou bryčkou či Anninou postýlkou.

Sídlo Green Gables

Potud vše působí jakž takž rozumně. Kolem Anny se však rozpoutal celý průmysl. Tato literární postava zaplavila celý ostrov. Obchůdky s "Anninými" suvenýry najdete nejen v blízkém Cavendishi, ale na každém kroku také v hlavním městě provincie Charlottetownu. Existují firmy vyrábějící Anniny džemy, čokolády, kloboučky, zástěrky, hrnečky, kalendáře, videokazety, panenky a nespočet dalších neuvěřitelných artiklů. Se samotnou postavou, jak je popsána v původním románu, mají tyto cetky pramálo společného. Hubené, nehezké, pihovaté a lacině oděné děvče se proměnilo v zrzavou, nicméně dobře živenou slečnu v parádních šatičkách. Tento hybrid, dosti vzdálený své literární předloze, okupuje nejneuvěřitelnější veřejné prostory. Stylizovaná kresba "zdobí" místní autobusy, obrovské plakáty zvou na jakýsi líbivý muzikálek na každém rohu. Dokonce i Disney vytvořil animovanou odvozeninu Anny. O konečném dojmu není pochyb: copatá Anna Shirleyová je nejslavnější zrzkou Ostrova prince Edwarda. Tomu, kdo se za ní vypraví, doporučuji, ať si nejdřív přečte originál. Po tak silném zážitku by se k četbě už nemusel odhodlat.

Stránky věnované Green Gables

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.