Nejslavnější ze všech z primadon. Uplynulo 40 let od smrti Marie Callasové

16. září 2017

Na výroční den jsme zařadili Cherubiniho operu Medea s touto pěvkyní v titulní roli. Patřily jí také nedělní Krásné hlasy, kde zazněla její vůbec první nahrávka z roku 1949

Maria Callasová se narodila 2. prosince 1923 v New Yorku v rodině řeckých přistěhovalců, ale po rozvodu rodičů se s matkou vrátila do Řecka. V Aténách studovala zpěv u slavné profesorky Elvíry de Hidalgo.

První větší poválečný úspěch zaznamenala ve veronské Aréně v opeře Gioconda, kde se seznámila s dvěma významnými muži, kteří ji pomohli v budoucí kariéře, s Tulliem Serafinim, ředitelem veronského souboru, a s průmyslníkem Battistem Meneghinim, jejím pozdějším manželem.

Pěvkyně Maria Callasová v Amsterdamu

V roce 1951 měla senzační úspěch v milánské La Scale – a právě v tomto angažmá vypukl i spor a boj o první dámu světové operní scény, její rivalkou byla Renata Tebaldi. Tento spor vedl až k otevřenému nepřátelství dvou táborů příznivců a ctitelů, „callasiánů“ a „tebaldiánů“.

Mnozí odborníci se však s odstupem času shodli na jediném, tuto bitvu vyhrála Callasová. Její hlas měl rozsah tří oktáv, a jeho zabarvení a univerzálnost umožňovala Marii zpívat v rozličných úlohách, navíc měla velký herecký talent, zvláště využívaný v dramatických rolích.

Její hvězdná kariéra trvala patnáct let, v roce 1964, ve svých 41 letech přestala zpívat a ukončila pěveckou kariéru. Zemřela na srdeční selhání 16. září 1977 ve třiapadesáti letech ve svém pařížském bytě.

Spustit audio