To nejlepší z divadla v Plzni

10. září 2003

Záměrem letošního mezinárodního festivalu Divadlo, který proběhne od 10. do 14. září podobně jako jeho předchozích deset ročníků opět v Plzni, je konfrontovat českou profesionální divadelní tvorbu se špičkovými zahraničními inscenacemi (zvláště ze zemí Visegrádu). I když tematická, stylová i žánrová škála festivalového programu je dostatečně široká a zahrnuje činohru, hudební, taneční, loutkové i pouliční divadlo, pořadatelé vytyčili za leitmotiv festivalu "klasickou hru na současném visegrádském a evropském jevišti".

Z domácí tvorby diváci zhlédnou moderní interpretaci molierovskou (Misantrop, pražský Činoherní klub) a shakespearovskou (Othello a Desdemona, Klicperovo divadlo Hradec Králové), také však úpravu Puškinovy pohádky (O rybáři a rybce, Divadlo loutek Ostrava), dramata Thomase Bernarda (Náměstí hrdinů, Divadlo Na zábradlí) a žijícího klasika Georga Taboriho (Kanibalové, Pražské komorní divadlo a Činoherní studio Ústí nad Labem) či ztvárnění próz Michaila Bulgakova (Psí srdce, Komorní scéna Aréna). Uvidí "polského" Čechova (Racek, gdaňský Teatr Wybrzeze), "maďarského" Shakespeara (Macbeth, Budapesti Kamaraszínház), Rusové zpřítomní Sofokla (Oidipus, král, petěrburský Těatr na Litějnom) a Litevci Leonida Andrejeva (Jidáš Iškariotský, kaunaské Komorní divadlo mladých).

Teatr Wybrzeze se představí s Čechovovým Rackem

Tituly současné dramatické tvorby, které se ve festivalové nabídce také objevují, reflektují v širším slova smyslu problematiku divadla a divadelnosti. Mistrovká lekce Marie Callas v podání Slovenského národního divadla přináší mnoho podnětů k tázání se po smyslu umělecké interpretace, tituly Ústa Micka Jaggera (ostravské Divadlo Petra Bezruče), Očištění od britské autorky Sarah Kane (lublaňské Slovensko narodno gladališče) či od Severoameričanky Gibsonové se dotýkají problémů skutečných či falešných idolů, virtuální reality či autenticity.

Kromě pouličních produkcí a performancí divadelníků z Německa, Dánska, Itálie, Čech a Moravy stojí za připomínku i doprovodné akce - především výstava divadelních fotografií Viktora Kronbauera v Evropském domě a výtvarných prací zesnulého režiséra Petra Lébla v Městské galerii. Specifickou novinkou letošní přehlídky je "festivalový epilog", při němž ve dnech 15. - 19. září představí své inscenace divadla, která byla loni zaplavena - například ústecké Činoherní studio Ravenhillovo Shopping and Fucking, Semafor Pokušení sv. Antonína, Divadlo v Dlouhé Crommelynckova Velkolepého paroháče či Divadlo pod Palmovkou Millerův Pohled z mostu.

Taboriho Kanibalové v podání Pražského komorního divadla
autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.