To nejlepší z divadla v Plzni

28. srpen 2004

Na šedesát představení nabídne XII. ročník mezinárodního festivalu Divadlo, který proběhne od 12. do 15. září již tradičně v Plzni. Podle svého charakteru a míst prezentace jsou tato představení rozdělena do tří programových okruhů: divadlo v divadelních budovách, pouliční a plenérové divadlo a divadlo specifického prostoru.

Do poslední kategorie patří například vystoupení Ryuzoa Fukuhary, japonského tanečníka butó, jež se bude odehrávat v opuštěné historické budově železniční stanice Plzeň - Jižní předměstí. Zde také sehraje brněnské Divadlo v 7 a půl Ibsenovu Noru, nastudovanou režisérem J. A. Pitínským. Většina dalších pozoruhodných inscenací, jež naše divadla premiérovala v uplynulé sezoně, bude ovšem uvedena v rámci první programové kategorie - například Gazdina roba Divadla Na zábradlí (režie J. Pokorný), Moliérův Lakomec ND v Praze (režie M. Dočekal), Kníže Myškin je idiot brněnské Husy na provázku (režie Vl. Morávek) či Wagnerův Bludný Holanďan místního Divadla J. K. Tyla (režie J. Heřman).

Představení Ibsenovy Nory se uskuteční v historické budově železniční stanice Plzeň-Jižní předměstí

Zajímavé inscenace přivezou soubory ze zahraničí. V Rolnické opeře maďarského Divadla Szkénese, baladicky rozvíjející motiv incestu a zabití novorozeněte, se snoubí různé hudební styly a lidové umění s postmoderní formou dramatického výrazu. Z nejstarších dochovaných hudebních a zpěvních projevů Evropanů vycházejí Kroniky - lamentace polského Teatru Piesn kozla. Slovenské národní divadlo uvede v režii M. Čičváka - přes své mládí má tento režisér za sebou řadu významných inscenací i na českých a moravských scénách - Schimmelpfennigovu Arabskou noc, v níž se magie Pohádek tisíce a jedné noci prolíná s kolapsem života v paneláku. Pokusem konfrontovat historické kontexty první premiéry Revizora (1836), slavné Mejercholdovy inscenace této Gogolovy komedie (1926) a současného Ruska je Revizor petrohradského Akademického divadla dramatu (režie V. Fokin), který letos získal dvě prestižní divadelní ruské ceny - Zlaté masky. Vzhledem k předchozím světovým úspěchům shakespearovských inscenací režiséra Eimuntase Nekrošiuse lze předpokládat, že jedním z vrcholů festivalu bude jeho nastudování Othella, jež do Plzně přiveze litevské Divadelní studio Meno fortas.

Othello v nastudování Eimuntase Nekrošiuse bude jedním z vrcholů festivalu
autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.