Nejlepší světové novinářské fotografie dorazily do Prahy

10. září 2003

Výstava nejlepších novinářských fotografií za rok 2003, tradiční World Press Photo, je k vidění do 24. září v pražském Karolinu. Vítěze 47. ročníku prestižní soutěže vybírala porota z více než 50 000 snímků, které zhotovily téměř čtyři tisíce fotografů.

World Press Photo, tedy soutěž o nejlepší novinářskou fotografii, vyhlašuje stejnojmenná nizozemská nezisková organizace. Organizace byla založena v roce 1955. Za cíl si klade podporovat neomezenou výměnu informací, nezávislost tisku, boj proti cenzuře a také zpřístupnit práci novinářů širší veřejnosti.

Jeden z pořadatelů upravuje poutač na výstavu

Třináctičlenná porota, složená z profesionálních novinářů - fotografů, uděluje každoročně cenu za první, druhé a třetí místo celkem v devíti kategoriích. Zvlášť se hodnotí jednotlivé fotografie a zvlášť fotografické série. Kategorie fotografií zahrnují širokou škálu námětů, a tak se návštěvníci výstavy mohou setkat na jednom vystavovaném panelu s detailní fotografickou studií moderní architektury Hongkongu, Leonardem DiCapriem, ale také s německým skokanem na lyžích Martinem Uhrmannem v netradiční tréninkové pozici. Proti sobě stojí na výstavě mistři čínského bojového umění Wu - Šu, inspirovaného zvířecími pohyby, a třeba americký ministr zahraničí Colin Powell, kterého v pracovně Bílého domu mateřsky poplácává po tváři jiná špičková politička USA, poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleeza Riceová. Takové fotografie se zkrátka nevidí každý den.

Mezi oceněnými snímky poměrně často figurují práce, zachycující izraelsko - palestinský konflikt či násilnosti mezi muslimy a hinduisty v Indii. Objevují se ale také například snímky z Iráku, Kyrgyzstánu či ze Severní Koreje.

Fotograf českého původu Antonín Kratochvíl

Absolutním vítězem soutěže World Press Photo za rok 2003 se stal arménsko - americký fotograf Eric Grigorian se svým snímkem íránského chlapce, který pláče nad smrtí svého otce, obětí zemětřesení. Mezi oceněnými autory najdeme i jméno českého fotografa Antonína Kratochvíla, který se stal vítězem hned ve dvou kategoriích - v kategorii hlavních zpráv a v kategorii příroda a životní prostředí. Českému autorovi je věnována samostatná část výstavy, kde představuje své snímky z iráckého konfliktu letos na jaře.

Návštěvníka výstavy World Press Photo jistě napadne, kde je asi hranice mezi reportážní a uměleckou fotografií. Díla, která vznikají často uprostřed válečné vřavy, v běsnícím davu či v bezprostřední blízkosti živelné katastrofy, spojují oba tyto prvky s až neuvěřitelnou samozřejmostí. World Press Photo je přehlídkou nejlepších novinářských fotografií světa a ocenění autoři jsou hodnoceni jak za perfektní řemeslné zvládnutí své profese a ovládnutí fotoaparátu, tak za jedinečnou schopnost vycítit sílu okamžiku, který stojí za to na film zachytit.

Výstava je otevřena denně od 10 do 18 hodin. Více informací o soutěži World Press Photo najdete zde.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.