Nejlepší matematici ze středních škol přijeli do Bílovce na týdenní soustředění

31. květen 2018
Zprávy , Zprávy

Pro některé školáky je matematika noční můra, pro druhé ale zase zábava a radost. Právě ti nejlepší počtáři z celé země přijeli na týdenní soustředění do Bílovce. Bydlí přímo na gymnáziu a každý den na ně čekají dvě devadesátiminutové přednášky a řešení matematických úkolů.

Do gymnaziální třídy postupně přichází mladí lidé. Většina si nese jenom sešit a pár propisek. První přednášku má na starosti Jaromír Šimša z brněnské Masarykovy univerzity. „Budeme řešit kombinatorické úlohy, zejména určování počtu prvků docela nepřehledných množin,“ říká předseda Ústřední komise matematické olympiády.

Ve třídě je množina 18 studentů, dívek je osmkrát méně než chlapců. Triviální příklad by určitě bleskově vyřešila jedna ze dvou studentek Magdaléna Mišinová z pražského Gymnázia Jana Keplera. „Mám ráda to, jak je to abstraktní, jak je to odpoutané od tohoto reálného světa. Mám nejradši geometrii, protože si to dokážu hezky představit a dokážu si namalovat nějaký obrázek, který mi s tím pomůže,“ říká dlouhovlasá dívka a pak vyjmenovává řadu svých úspěchů u nás i v zahraničí.

O rok starší Jakub Michna v Bílovci studuje, takže ostatním pomáhá o přestávce třeba s orientací v budově. Od soustředění si slibuje kromě nových vědomostí i nové přátele. „Na jednu stranu se vymykám té společnosti, mám to v kolektivu těžší. Ale zase jakoby můžu jim pomoct a to mi tvoří kontakty a přátelství a takhle,“ dodává student.

„Znám několik příkladů, kdy nejlepší řešitelé matematické olympiády si za své budoucí profesní povolání vybrali medicínu. Vystudovali a jsou to opravdu platní lékaři, dneska velmi dobří,“ říká hlavní organizátor Jaroslav Švrček z olomoucké Univerzity Palackého.

Soustředění mladých matematiků v Bílovci

Matematika se bude v Bílovci učit i v sobotu. „Dá se říct, že ten týden je poměrně málo. Ale zase na druhou je to pro ty žáky velice užitečné v tom, že se mají možnost mezi sebou poznat, mají možnost poznat ty zkušené učitele,“ dodává Švrček.

Gymnázium připravilo exkurze nebo možnosti sportování. Podle dřívějších zkušeností organizátorů ale někteří mladí matematici i ve volném čase raději počítají.

autor: Michal Polášek
Spustit audio