Nejlepší, ale nesmělo se o tom mluvit. Podivný příběh nejúspěšnějšího vánočního alba u nás

21. prosinec 2016

Na albu Karla Gotta Vánoce ve zlaté Praze se podařilo zachytit i neopakovatelnou atmosféru tehdejší pohnuté doby. Poslechněte si „zakázanou“ koledu Karla Gotta z roku 1969.

Karel Gott album natočil za doprovodu Pražských madrigalistů v září 1969 v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí. Odborníci považují toto album za nejlepší vánoční nahrávku všech dob u nás.

Desku Vánoce ve zlaté Praze Karel Gott původně natáčel pro německou gramofonovou firmu Polydor. V tehdejším Československu se toto album mohlo každým rokem kolem Vánoc vydat, ale nesmělo se prezentovat. Přesto bylo vždy okamžitě vyprodáno.

Podle Supraphonu jde o nejprodávanější album z diskografie Karla Gotta i z produkce Supraphonu. Od data vydání na LP, následně i na kazetách a později na CD, patří k nejdéle prodávaným titulům z katalogu Supraphonu. Prodalo se ho téměř 700 000 kopií.

Anglickou koledu The First Noel najdete i v knížce a CD Vánoční písně evropských národů. Vychutnejte si v ní pomyslný dialog Karla Gotta s úžasným doprovodem lesního rohu. Další koledy z této publikace Českého rozhlasu může slyšet každý všední den v 8:08 v Dobrém ránu s Dvojkou.

Spustit audio

Související