Nejlepší alba v žánru world music za rok 2017? Ohromil Kronos Quartet, uspěla i českoamerická Dálava

27. prosinec 2017

90minutový výběr z toho nejzajímavějšího, co se v roce 2017 urodilo na poli world music, připravil Petr Dorůžka.

Album Ladilikan, které natočil kalifornský komorní ansámbl Kronos Quartet se západoafrickým Triem Da Kali, figuruje souběžně hned ve třech výročních tabulkách, v oblasti world music považovaných za ty nejserióznější. Zvítězilo v anketě kritiků britského časopisu fRoots, konkurenční časopis Songlines ho uvádí na seznamu deseti nejlepších desek, které vybrali jeho editoři, a nahrávku vidíme i v čele celoroční tabulky Evropského žebříčku world music.

I když Kronos si pro své projekty vybírá partnery z mimoevropských kultur už hezkou řádku let, právě tenhle se zvláště vydařil a prvenství je tedy zcela zasloužené. Celoroční tabulka evropského žebříčku world music má celkem 200 příček a vzniká kompilací měsíčních hitparád, vytvářených na základě playlistů zhruba 40 evropských stanic, včetně ČRo Vltava.

Není divu, že tu narazíme i na alba českých umělců či hudbu s kořeny v naší kultuře. Na 97. místě je například dvojice Dálava, kterou tvoří americký kytarista a zpěvačka českého původu Julia Úlehla, žijící v Severní Americe. Julia má za sebou pestrou uměleckou dráhu – studovala operní zpěv, hrála avantgardní divadlo... V posledních letech studuje písňové sbírky svého pradědečka, renomovaného folkloristy Vladimíra Úlehly, a často jezdí na Moravu, kde ji zachycuje následující videoklip.

Z folklorních kořenů čerpá i maďarský hudebník a skladatel Karoly Cserepes. Archivní nahrávky kombinuje s dotáčenými nástroji a používá podobné metody jako autoři remixů, na rozdíl od nich ale maximálně zachovává jejich původní charakter. Jeho loňské album Black Lake s obalem vypůjčeným od Marca Chagalla se umístilo na 59. místě žebříčku.

Výraznou roli v žebříčcích world music má hudba Afriky. Vieux Farka Touré je jedním ze synů již nežijícího kytaristy Ali Farky Tourého a v posledních letech slaví velké úspěchy ve Spojených Státech. Jeho album Samba proniklo na třiatřicáté místo celoroční tabulky.

Přehled nejzdařilejších loňských nahrávek by nebyl kompletní bez Brazílie. Zpěvačka Dona Onete je už půl století respektovanou autoritou na poli lidových zvyků a tanců z Amazonie, kde se narodila před sedmašedesáti lety. Mezi jejími předky jsou jak amazonští Indiáni, tak afričtí černoši, a kuriózní je, že až nedávno získala šanci natočit své vůbec první album. Po něm následovalo druhé s názvem Banzeiro, které proniklo na mezinárodní trh i na 8. místo celoroční tabulky world music.

Spustit audio

Související