Nejhorší výmol v Česku, ve Smečně na Kladensku, je spravený. Ale jen dočasně

25. červenec 2013

Tři roky hlasují řidiči o nejhorších výmolech v Česku v projektu Výmoly.cz. Tím nejhorším a nejdiskutovanějším se podle nich stal ten ve Smečně na Kladensku. Tamní Slánskou ulicí denně projíždí tisíce aut, včetně kamionů. Před pěti lety jí za 21 milionů kompletně opravili, ale výmoly se tam objevily znovu.

Velký rachot a bouchání slýchali obyvatelé okrajové části Smečna ve směru na Slaný dlouhé měsíce mnohokrát za den, když tudy přes obří výmol projížděly těžké kamiony. Místní mu přezdívají past na mamuty a vjezd s nadsázkou doporučují jen s tankem.

Obří díra velikosti celého jízdního pruhu, hluboká asi třicet centimetrů, je od konce června spravená. A ještě něco se tady změnilo - nesmějí sem kamiony. Právě ty tu mívaly největší problémy.

„Bývaly tu velké díry, které řidiči kamionů chytali nárazníky. Barák se chvěje, když do něj auto vjede,“ popsal koncem dubna jeden z místních, který bydlí přímo u silnice.

Teď, kdy silničáři výmol spravili, přirovnává situaci k Praze, ve které by nejezdily tramvaje:

„To je jako když vám v Praze přestanou jezdit tramvaje a máte klid. Je to to samé, jako když tu přestaly jezdit kamiony. Úleva je velká, žádné bouchání. Jak dlouho to vydrží, vědí jen oni, jak kvalitně to spravili.“

Na náměstí je ještě větší

Opravený výmol ale není jediný, který na Slánské silnici řidiče trápil. Ještě je tu minimálně jeden větší. „Je na konci náměstí. Také byl částečně opravený, ale pouze tím, že tam byl zaházený recyklát. Silnice je poškozená v celé délce. Je tam ještě několik úseků, které jsou propadlé a polámané. Předpokládáme, nebo alespoň doufáme, že se sem firma, která tu silnici bude spravovat, vrátí a dokončí opravy,“ upozorňuje starostka města Pavla Štrobachová, zvolená za Smečno - Vize 2010.

Provozní náměstek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Josef Raboch její domněnky potvrzuje. Současné řešení je jen dočasné, kraj zahájil reklamační řízení a silnici čeká, snad ještě do zimy, generální oprava.

Přes provizorně spravený výmol mohou jezdit osobní auta, ale ne kamiony. Zákaz vjezdu platí pro nákladní auta od prvního květnového týdne. Téměř tři měsíce klidu si místní nemohou vynachválit, zvlášť když poslední dva roky byly otřesy silnější kvůli obřímu výmolu.

„Je tu klid, když tu nejezdí kamiony. Jinak je to hrozné. Bydlím tady 27 let, kdysi tu jezdily dva a teď jich tu jezdí, to si nedovedete představit,“ říká jedna z místních obyvatelek Vlasta Šretrová a Růžena Štulíková doplňuje: „Teď je to lepší. Bylo by to fajn, kdyby tu nejezdily. My už jsme staré, my bychom chtěly klid.“ Jenže kamiony se sem časem vrátí. A to ve chvíli, kdy bude silnice spravená a opět připravená na zátěž tranzitní dopravy.

Spustit audio