Nejdřív 35, teď 60 milionů. Tolik má stát sportovní hala v Holicích

22. květen 2018 08:10

Sokolovna, stará sportovní hala a tělocvična gymnázia. I to je prý na sedmitisícové město málo. Radnice v Holicích na Pardubicku chce proto stavět čtvrtou sportovní halu. Větší, ale taky dražší. Její stavba by podle zástupců města měla začít už v létě.

35 milionů byl původní nástřel, pak se ale ke slovu dostali projektanti a ti spočítali halu na 60. To je strop, který nedávno schválili i zastupitelé. Podle místostarosty Petra Bajera (Strana soukromníků) půjde o plnohodnotnou sportovní halu, ne o jakousi tréninkovou halu, o které se mluvilo zpočátku. Do navýšení ceny se prý promítly např. požadavky sportovních klubů, ale taky požadavky hasičů na bezpečnost haly. Bajer ale věří, že cenu dolů stlačí tendr na zhotovitele stavby.         

Holice mají z části našetřeno, ale budou si muset i půjčit. Zastupitelé na posledním jednání schválili bankovní úvěr ve výši 35 milionů korun, část úvěru chce ale město využít i na opravu stadionu. Pomoct by mohla taky dotace, radnice ale zatím čeká na vhodný dotační program. Někteří opoziční zastupitelé ale mají ke způsobu zamýšleného financování stavby výhrady a podle nezávislého Lukáše Horského se pokusí téma ještě jednou otevřít na červnovém zastupitelstvu.

Tři nestačí. V Holicích přibude nová sportovní hala za 35 milionů

V hale bylo po pádu střechy potřeba vyměnit podlahu i sportovní vybavení

Holice chtějí stavět novou sportovní halu. Volný pozemek v areálu městského stadionu je prý pro ni jako dělaný a sportovní veřejnost by díky ní měla získat víc možností, kde trénovat nebo si dát jen tak do těla ve volném čase. Stavba by se mohla rozjet už v polovině tohoto roku.

Nová hala bude montovaná a vejít by se do ní měly dva tenisové kurty, sedm badmintonových hřišť, plus by měla sloužit florbalistům a futsalistům. V plánu jsou i klubovny a zázemí. Podle vedení radnice už stávající tělocvičny nestačí. Sokolovna je malá, stará sportovní hala v Holubově ulici a gymnaziální tělocvična bývají vytížené.  

Podle místostarosty Bajera teď město zažádá o stavební povolení a pokud všechno půjde hladce, mohlo by se začít stavět už koncem léta a zhruba do roka by  mohla hala stát. Umístěná bude v areálu městského stadionu v Holicích.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio