Neil LaBute: Podoba věcí. Nadržuje současná západní společnost krásným lidem?

5. březen 2024

Je naše vnější podoba odrazem toho, jací jsme uvnitř? Kde končí přirozená touha po dosažení harmonie duše a těla a začíná posedlost zevnějškem? Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Vzhledem k prezentovaným situacím a charakterům postav obsahuje hra expresivní výrazy.

Osoby a obsazení: Sára Venclovská (Evelyn), Václav Neužil (Adam), Klára Suchá (Jenny) a Josef Kaluža (Phillip)
Překlad: Petra Hanáková
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Hudba: Tomáš Vtípil
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: 2016
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.
Vzhledem k prezentovaným situacím a charakterům postav obsahuje hra expresivní výrazy.

Tyhle otázky rád pokládá divákům svých her a filmů americký dramatik, scenárista a režisér Neil LaBute a samozřejmě na ně nedává jednoznačnou dopověď. Jednou z prvních her, kterou se LaBute na téma naší posedlosti vnějším zdáním vyslovil, je Podoba věcí (The Shape of Things).

Příběh oscilující mezi romantickou komedií a dramatem se odehrává v malém univerzitním městečku na americkém středozápadě. Atraktivní studentka umění Evelyn se seznámí s Adamem, zakřiknutým hlídačem v místním muzeu. Začnou spolu chodit a vlivem nové známosti se z Adama stává sebevědomý, přitažlivý mladík. Kam až bude ochoten zajít, aby se zalíbil dívce, kterou má rád? A co vlastně s proměněným Adamem zamýšlí ona?

Podobu věcí napsal LaBute v roce 2001, sám ji inscenoval v Londýně. Později podle ní také natočil úspěšný stejnojmenný film s Rachel Weiszovou a Paulem Ruddem v hlavních rolích (u nás byl uveden pod názvem Sexuální rekonstrukce).

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související