Nedělní jazzové lelkování – Harold Mabern

10. leden 2016

Kritik Gary Giddins napsal o rodákovi z města Memphis, že s větrem v zádech může znít jako řev oceánu. Hostem a ústřední postavou jazzového podvečera druhé letošní neděle proto bude Harold Mabern.

„Lelkovací“ medailonek Harolda Maberna zahájí skladba The Chief, kterou tento pianista svém nejnovějším albu věnoval Johnu Coltranovi. V úvodní instrumentálce se představí saxofonista Eric Alexander, trumpetista Jeremy Pelt, trombonista Steve Turre, basista John Webber a bubeník Joe Farnsworth. Po ní zazpívá Gregory Porter titulní standard Afro Blue. V nahrávce evergreenu Fools Rush In si pak s doprovodem sestavy Harold Mabern a spol. zazpívá Norah Jones. V instrumentálním intermezzu Do It Again se představí hostující sólista kytarista Peter Bernstein a po něm se o slovo přihlásí zpěvačka Jane Monheit lyrickou nahrávkou písničky My One And Only Love. Na albu Afro Blue dostal ze všech vokalistů největší prostor Kurt Elling, z jehož tří snímků zazní balada Portrait Of Jennie.

Harold Mabern, jemuž bude 20. března osmdesát let, na sebe prozradil, že: “Každý den, i když necvičím, přemýšlím o hudbě. Většinu písniček jsem nesložil u piana, ale když jsem si na procházce ulicemi broukal a hvízdal.” Tak se možná zrodil i nápad na písničku Such Is Life, kterou pianistovu návštěvu na Vltavě ukončí o čtyřicet let mladší zpěvačka Alexis Cole.

autor: Aleš Benda
Spustit audio